10 concluzii despre localele clujene

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
  1. Emil Boc a reușit un scor faraonic, cu 10 procente mai mari decât la alegerile din 2016. 75 la sută e imens. Este o locomotivă națională pentru  PNL și îl îndreptășește să revendice o funcție națională sau chiar internațională, la Uniunea Europeană. Se va întâmpla asta? Mai stă 4 ani în funcție?
  2.  Și președintele CJ, Alin Tișe a scos un scor foarte bun,  55 la sută,  puțin anticipat. Este o reușită care securizează mandatul său la șefia CJ. PNL a cucerit toate municipiile si orasele clujene mari, rezultate fara precendent, inclusiv fostele zone rosii Turda si Dej.
  3. UDMR  a scos un rezultat  sub așteptări, a pierdut 20 la sută din voturi față de 2016, dar, paradoxal, frica PNL de USRPLUS îi duce pe UDMR la guvernarea locală în parteneriat cu PNL. Formațiunea maghiară va avea viceprimar și vicepreședinte de Consiliu Județean 
  4. Emanuel Ungureanu, candidat USRPLUS la Primărie, ”spaima spitalelor de stat„ a fost spulberat la vot și a scos doar 8 la sută. Stilul său politic, caracterizat de ceea ce în limbaj al mediului online este denumit ”hate” nu a avut priză la electorat. Focusul doar pe situația din medicină nu a ajuns pentru a capitaliza mai multe voturi. Scorul e foarte mic la pretențiile pe care USRPLUS le are de la deputatul Ungureanu
  5. Pe cât de mare a fost victoria  la europarlamentare a USR pe atât de modest e rezultatul de la locale. 5 consilieri locali și 5 județeni. Totuși, USR  e principala forță de opoziție la Cluj-Napoca. 
  6. Scor foarte slab pentru Pro România, care nu are consilieri locali și județeni în municipiul Cluj-Napoca și în Consiliul Județean. Totuși, formațiunea condusă de Remus Lăpușan a scos 60 de consilieri locali în județ.
  7. Succes pentru Partidul Mișcarea Populară (PMP), care a scos doi consilieri județeni, fostul om de televiziune, preotul Dinu Criste și profesorul universitar Avram Fițiu, plus trei primari!
  8. PSD Cluj înregistrat un scor slab. De la 33 de primari a ajuns la doar 11, candidatul la Primăria Cluj, Valentin Cuibus a scos 4, 26 la sută, mult sub scorul partidului! PSD a obținut doar 2 posturi de  consilieri locali la Cluj-Napoca  (în 2016 au scos 5 în coaliție cu Alde) iar în consiliul județean a scos 5 posturi de consilieri. Datorită scandalurilor dintre unul din foștii președinți de partid, PSD a pierdut in favoarea liberalilor fiefuri „roșii” cum au fost Turda si Dej, fapt foarte grav.
  9. Partidele mici au scos rezultate foarte slabe, cu excepția Verzilor, care au totuși un primar. AUR, PRM, Partidul Alternativa Dreaptă, Forța Națională nu există practic pe scena politică în fața unui colos cum e acum PNL Cluj.
  10. Un alt mare înfrânt a fost de acum fostul primar al comunei Florești, Horea Șulea, care a pierdut net bătălia  în cea mai mare  comună  a României. A fost bătut de candidatul PNL, Bogdan Pivariu, fost viceprimar, iar  tânărul IT-ist de 23 de ani, Udrea, de la USRPLUS a venit pe locul 2!. Un independent fără resurse, Daniel Meze a ieșit pe 4, cu destule voturi și e inexplicabil cum de nu a candidat și la Consiliul Local Florești,  unde ar fi intrat.

 

PNL este marele câștigător al localelor. Tactica aleasă, realizări locale foarte intens promovate, enorm de mult PR, racolări, metoda „flotantul” și, mai ales, o foarte slabă concurență politică, ofertă politică locală,  a dus la acest scor mare obținut de liberali. Este și un trend național dar faptul că majoritatea competitorilor politici au intrat târziu în campanie, cu ofertă politică slabă plus o campanie anemică poate fi explicația pentru scorul mare al PNL.

Un minus major al campaniei a fost că nu a existat o dezbatere televizată cu toți candidații pe o  televizune locală, fiind o bilă neagră pentru mass-media locală. Un alt neajuns a fost și lipsa, în emisiunile care s-au facut separat pe siteuri și tv online cu candidații, a discuției pe tema locuirii, într-un municipiu,  ca și Cluj-Napoca, unde piața imobiliară înregistrează prețuri aberante.

Opoziția din Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean va avea o sarcină foarte grea în fața Puterii locale formată din parteneriatul politic PNL-UDMR. Aici e eșecul electoral mai ales al USRPLUS, formațiune de la care se spera la un scor mult mai bun, în special la Consiliul Local Cluj.

 

Text de Tiberiu Fărcaș,

colaborator Clujul Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *