În ciuda „haterilor”, primarul Emil Boc nu stă pe gânduri și anunță că în 2022 va fi organizată licitația pentru viitorul metrou

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit din nou despre proiectul metroului după ce Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici în ședința din 28 decembrie.

Astfel, potrivit edilului metroul trece la următoarea etapă, iar în 2022 va fi organizată licitația.

„Până în acest moment, acest proiect respectă toate graficele de implementare. Apreciez eforturile Guvernului și ale miniștrilor de resort ca până la sfârșitul anului indicatorii tehnico-economici să fie aprobați. Asta înseamnă că anul 2022 va fi anul organizării licitației, conform planului inițial.

Proiectul are o valoare de 1,7 miliarde de euro fără TVA și are perioadă de 10 ani de zile. Noi lucrăm la acest proiect de patru ani de zile. Ne bucurăm că s-a ivit ocazia PNRR-ului, care susține proiectele verzi și am putut beneficia de finanțare din partea UE.

Metroul este extrem de important pentru conectarea Spitalului Regional de Urgență, la Cluj, pentru conectarea gării și aerportului prin intermediul trenului metropolitan și al metroului. În plus, va descongestiona zona metropolitană. Avem cea mai aglomerată rută de transport din România, Cluj-Florești.

Înainte de pandemie am avut 70.000 de mașini zilnic, ceea ce înseamnă că avem nevoie de mijloace alternative. La darea în folosință a metroului, vor fi eliminate din trafic 30.000 de mașini. Este cel mai important proiect din istoria Clujului și va permite să creștem calitatea vieții și să scădem prețul imobiliarelor.

Aeroportul este o poartă de intrare în oraș. După ce metroul va fi gata, oamenii vor putea ajunge din orice zonă a orașului la aeroport. Ne dorim să îl extindem, chiar dacă va trebui să modificăm cursul râului Someș.

Ne bucurăm de faptul că avem un grad ridicat de conștiință civică la Cluj și deja mai mult de 50% din flota de transport a orașului este nepoluantă. Ne propunem ca până în 2028 întreaga flotă să fie nepoluantă. În momentul de față avem peste 200 de hectare de spații verzi, care să întărească această dimensiune verde a orașului nostru.

Clujenii sunt receptivi pentru că au înțeles că o calitate mai bună a vieții înseamnă mai puțină poluare și dacă ne gândim cu toții ce putem face pentru orașul nostru, am putea o avea o viață mai bună, mai lungă și mai sănătoasă”, a spus Emil Boc la Digi 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *