Parlamentarii USR şi ai partidului Forţa Dreptei au formulat contestaţii pentru a le depune la Curtea Constituţională privind cele trei legi ale Justiţiei adoptate de către Parlament, a anunţat fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion. „Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează întregul sistem judiciar punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie în România”, a argumentat el.
„Am finalizat acum câteva momente, împreună cu colegii din Forţa Dreptei, contestaţia la CCR cu privire la cele trei legi ale Justiţiei. Aşa cum am spus deja, aceste legi ne aruncă înapoi cu foarte mulţi ani, ne aruncă înapoi în perioada de pre-aderare, când vă amintiţi că Adrian Năstase şi acoliţii săi Cătălin Voicu, Rodica Stănoiu, creaseră o caracatiţă care sufocase întreaga Justiţie. La fel şi acum, sub pretextul îmbunătăţirii legilor Justiţiei şi sub ambalajul unei aşa-zise reforme, de fapt Puterea actuală PSD-PNL duce înapoi Justiţia din România”, a afirmat Stelian Ion, joi la Parlament.
El a mai spus că „e foarte important să contestăm aceste legi la Curtea Constituţională”.
„Vedem că Puterea actuală a forţa maxim procedura şi nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia. Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează întregul sistem judiciar punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie în România, face mult mai mult rău întregii societăţi, pentru că dacă te vei intersecta la un moment dat cu un politician, ca privat, sau cu firma unui politician, nu vei avea nicio şansă în faţa justiţiei pentru că toate acele mecanisme vor lucra foarte bine în favoarea acelui politician. Despre asta este vorba. Cei din PSD-PNL vor să toace banii, miliardele din PNRR sau din bugetul ţării în mod discreţionar, fără să fie deranjaţi în niciun fel de Justiţia din România”, a completat Ion.
Stelian Ion a mai precizat că Puterea nu doar nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia înainte de a adopta cele trei acte normative, însă senatoarea PNL Iulia Scântei este acum membru supleant în Comisia de la Veneţia pentru că „trebuie împânzite toate instituţiile, inclusiv cele internaţionale”, ca legile să treacă cu bine testul Comisiei.
„E de remarcat că nu au aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia, dar domnul Iohannis, Predoiu şi Ciucă au făcut altceva, au numit o persoană cu strânse legături cu PNL ca membru supleant la Comisia de la Veneţia. Este vorba despre doamna Iulia Scântei numită de curând din funcţia de senator PNL, cu ştate vechi în PNL, ca judecător la Curtea Constituţională, acum şi membru la Comisia de la Veneţia. De ce? Pentru că în felul acesta trebuie împânzite toate instituţiile, inclusiv cele internaţionale şi în cazul nostru particular pentru că aceste legi trebuie să treacă bine testul Comisiei de la Veneţia, iar doamna Scântei trebuie să facă lobby pentru legile lui Cătălin Predoiu. Deci astăzi depunem aceste contestaţii la Curtea Constituţională”, a conchis deputatul USR.
Alte argumente invocate de cele două partide în sesizările la CCR sunt:
„- este creat un statut special membrilor CSM, făcând dificil ca aceştia să se supună mecanismelor de control democratic
– este golit de atribuţii plenul CSM şi, de facto, vor fi două Consilii Superioare ale Magistraturii, unul pentru judecători, celălalt pentru procurori
– este afectată independenţa şi activitatea DNA şi DIICOT, în condiţiile în care procurorul general şi procurorii-şefi ai celor două structuri, numiţi politic, pot infirma măsurile şi soluţiile tuturor procurorilor din subordine
– lipsa de predictibilitate şi claritate a prevederilor referitoare la posibilitatea colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a funcţiona fără numărul legal de membri
– lipsa unor criterii clare, predictibile şi obiective în schimbarea completurilor la ÎCCJ şi formarea completurilor de cinci judecători
– reglementarea activităţii poliţiei judiciare nu prin lege, ci prin ordin comun al procurorului general şi ministrului de Interne
– afectarea independenţa judecătorilor şi principiul egalităţii în drepturi prin renunţarea la evaluarea periodică a judecătorilor de la ÎCCJ şi prin controlarea de către Secţia pentru judecători a CSM a promovărilor la ÎCCJ”, completează comunicatul de presă al USR.
Senatul a adoptat, decizional, în plenul de luni, cele trei proiecte de legi ale justiţiei, cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea referitoare la organizarea judiciară şi cea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat miercuri, în şedinţa de Guvern, despre adoptarea de către Parlament a pachetului legilor justiţiei, că este „rezultatul unei munci colective şi a unui suport politic fără rezerve din partea coaliţiei, iar fără acest suport, fără sprijinul parlamentarilor care formează coaliţia aceste legi nu ar fi trecut, evident, de Parlament”.
De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a declarat că noile legi ale Justiţiei pun bazele modernizării sistemului judiciar şi este un demers prin care justiţia din România se aliniază la valorile şi principiile justiţiei europene şi îi consolidează independenţa.