Klaus Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu atacăm la Curtea Europeană de Justiţie

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că singura cale în a rezolva problema aderării României la Schengen este diplomaţia. „Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice”, a adăugat şeful statului, miercuri la Bruxelles.

„Avem o agendă bogată astăzi şi mâine. Astăzi ne întâlnim cu partenerii din Asia de Sud-Est pentru a îmbunătăţii relaţia comercială. După aceea avem teme grele de discutat – Ucraina. Se discută despre energie pentru a vedea cum se poate merge mai departe, ideea este să facem tot ce putem ca să scădem preţul energiei, mai exact preţul gazului. Vom vorbi despre inflaţie. Alte teme sunt unele pe care eu le voi ridica. Voi ridica tema Schengen şi cred că aceasta e tema care pe noi ne interesează cel mai mult”, a afirmat Klaus Iohannis, înaintea participării miercuri la la Summitul Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de la Bruxelles.

El a făcut şi o scurtă recapitulare a paşilor care au dus la votul Austriei privind Schengen, însă a adăugat că acest vot a fost o amânare, nu un refuz total pentru aderarea României.

„Săptămâna trecută miniştrii de Interne nu au reuşit să aprobe intrarea României şi Bulgarie în Schengen. Acum se pune problema cum continuăm. Noi românii dorim să fim în spaţiul Schengen. Rămâne un obiectiv naţional şi rămâne un obiectiv pentru mine în perioada următoare. Să vedem care suntt problemele şi piedicile care trebuie înlăturare. Avem două probleme – atitudinea Austriei care e rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă de fapt o amânare, nu un nu definitiv. E o nuanţare a poziţiei. Acest vot a fost valabil şi pentru România şi Bulgaria. Votul Olandei a fost mixt pentru România a fost un da, pentru Bulgaria a fost un jumătate nu. Ştiu chiar de la premierul Olandei că nu a fost un nu definitiv pentru BUlgaria. E dorinţa unei amânări”, a completat Iohannis.

Acesta a mai spus că doar prin diplomaţie poate fi tratată această problemă, nu prin boicotarea Austriei.

„Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie – cu diplomaţie. Orice altceva, după părerea mea e exclus. Am auzit nenumărate opinii şi sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme. E evident că până aici s-au făcut paşi importanţi. De când avem un Guvern stabil am reuşit să convingem Olanda că România merită să intre în Schengen. Am convins Suedia, care a fost foarte reticentă după schimbarea de Guvern. Am reuşit să o convingem că merităm să intrăm, repet pe merit, nu pe milă. A fost ridicat MCV şi astfel a fost eliminată probabil cea mai importantă piedică politică în calea integrării în Schengen”, a mai precizat şeful statului.Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România nu va ataca votul în Consiliul JAI privind aderarea ţării noastre la Schengen la Curtea Europeană de Justiţie.

„La cald şi la emoţie, tot felul de analişti vin cu tot felul de soluţii. Pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiţie”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat miercuri la Bruxelles despre acest subiect. 

Şeful statului a mai spus că oficialii români vor relua discuţiile cu Austria.

„Vom începe discuţia cu austriecii, nu trebuie să evităm astfel de discuţii. Soluţia trebuie să vină din întregul pachet”, a explicat Iohannis. 

El a adpugat că au discuţiile cu premierul suedez, fiindcă urmează preşedinţia Suediei la Consiliul UE.

„Următorul pas trebuie să fie o reuşită. Nu îşi doreşte nimeni, nici noi, nici alţii, să ajungem într-un Consiliu JAI cu un vot negativ. Aşa ceva nu se va mai întampla”, a completat preşedintele Iohannis. 

„Oamenii vor vedea că a fost vorba de o sincopă, nu de o respingere. Suntem doriţi în Schengen, însă trebuie să trecem de această sincopă. nu are sens să cădem într-o depresie colectivă, pentru că nu rezolvăm absolut nimic, a mai spus Klaus Iohannis, întrebat despre o posibilă creştere a euroscepticismului a românilor.

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *