PSD critică. Ciolacu, despre discuţia vizând PNRR: mult prea superficială la nivelul nostru de aşteptare

Politica nationala Slider

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, cataloghează drept „superficială” prezentarea PNRR făcută de reprezentanţii Guvernului delegaţiei social-democrate. Ciolacu crede însă că „se vor face ajustări la plan” în urma discuţiilor de joi. Liderul PSD răspunde afirmaţiilor premierului de după întâlnire: „Mie mi-ar fi ruşine, în locul primului ministru, când am o absorbţie de 227 de milioane sub comanda mea, să stau să mă ocup să-i răspund PSD-ului pe Facebook”, scrie agenția de presă News.ro.

Întrebat cum ar cataloga discuţia avută joi cu primul ministru pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Marcel Ciolacu a afirmat: „Din punctul meu de vedere mult prea superficială la nivelul de aşteptare al nostru. În primul rând ne aşteptam, deoarece am fost şi cu specialiştii din interiorul partidului ne-am fi aşteptat cu toţii să avem un draft al acestui PNRR. A fost o prezentare făcută de către domnul ministru al Fondurilor, domnul Ghinea, o înşiruire de sume, de reforme fără a ni se prezenta fundamentul sau ceea ce se doreşte la acele reforme”.
 
Liderul PSD a declarat, joi seară, la Antena 3, că PNRR ar trebui, în opinia sa, să „închidă discrepanţele” dintre diversele regiuni ale ţării privind dezvoltarea. 
 
Ciolacu a precizat că a solicitat descentralizarea şi gestionarea fondurilor prin PNRR de către administraţiile locale, precum şi „o transparenţă clară a zonelor vizate de investiţii în acest plan”, şi a cerut să se prezinte pe „paliere” investiţiile mari. 
 
„Prezenţa noastră cu specialiştii acolo şi cu partenerii sociali era pentru a ieşi un plan cât mai bun pentru români. Sunt două Planuri Naţionale de Redresare şi Rezilienţă respinse de către Comisie. Noi încercăm să evităm cu toţii să nu fim ultimul stat care depune, Bulgaria a depus deja, de o săptămână. Cred că se vor face ajustări la plan în urma discuţiilor de astăzi. Cred că am reuşit să argumentăm necesitatea descentralizării absorbţiei banilor europeni, e o diferenţă mare între plan şi ce urmează după ce depunem planul”, a adăugat Marcel Ciolacu. 
 
Liderul PSD a acuzat oficialii Guvernului de „suficienţă şi aroganţă”. 
 
Conform lui Ciolacu, în cele cinci luni de guvernare a actualului Executiv, România a reuşit să absoarbă 227 de milioane de euro fonduri europene.
 
„Mie mi-ar fi ruşine, în locul primului ministru, când am o absorbţie de 227 de milioane sub comanda mea, să stau să mă ocup să-i răspund PSD-ului pe Facebook, sau mie personal, şi în loc să-mi pun miniştrii la muncă să mă ocup…. pentru ce-l plătim cu toţii. (…) Eu, în locul dânsului, aş vedea ce se întâmplă în ograda lui, faptul că lucrurile nu arată bine, scumpirile sunt simţite, nivelul de trai a scăzut imens în România. Priorităţile românilor sunt cu totul altele decât aroganţa. Mie mi-e foarte simplu acuma să spun domnului prim-ministru şi unor guvernanţi că acest vaccin COVID ne fereşte de COVID, el nu ne vindecă nici de aroganţă, nici de incompetenţă, nici de prostie, să nu creadă că dacă se vaccinează scapă de aceste lucruri”, a mai declarat Ciolacu.
 
Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat despre afirmaţiile lui Marcel Ciolacu potrivit cărora nu a avut acces la PNRR la întâlnirea cu prim-ministrul, că nu vrea să comenteze „despre capacitatea de înţelegere a celor cu care discutăm”. Şeful Guvernului a adăugat că în discuţiile cu sindicatele, patronatele şi social-democraţii de joi au fost discutate toate capitolele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi partea de reforme prevăzută în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *