Grindeanu, despre referendumul pentru grațiere: „Mi se pare ciudat că Iohannis nu a folosit termenul de graţiere. Probabil şi-a dat seama că nu e legal”

Politica nationala

Primul-ministru al României, Sorin Grindeanu, a declarat, marţi, că a văzut scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis pe tema referendumului şi i se pare „ciudat” că el nu a folosit termenul de graţiere, considerând că şeful statului a realizat că o consultare publică pe această temă nu ar fi „legală”.

Grindeanu a făcut declaraţiile la sosirea la sediul PSD din Băneasa, unde au loc întâlniri cu miniştri pe tema bugetului, la care participă şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Am primit şi eu hârtia de la Administraţia Prezidenţială (…) Ce mi se pare ciudat, faţă de ce am văzut aseară în anunţ, că nu se foloseşte termenul de graţiere. Probabil şi-a dat seama domnul preşedinte că nu e legal”, a spus premierul, citat de agenția de presă News.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat luni seara, la România TV, că „nu este foarte limpede” dacă preşedintele Klaus Iohannis poate organiza un referendum pe tema graţierii, în condiţiile în care articolul 74 din Constituţie prevede că cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în aceste domenii, ca atare nici nu se pot pronunţa la un referendum în acest sens.

Articolul din Legea referendumului care enumera situaţiile şi temele considerate de interes naţional asupra cărora preşedintele poate solicita un referendum a fost declarat neconstituţional în 2006, CCR stabilind atunci că şeful statului este singurul care poate decide temele pentru consultarea populaţiei, iar Parlamentul nu se poate amesteca, cenzurându-i decizia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *