Fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath, premiată şi lăudată la Budapesta de vicepremierul Ungariei

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Deşi este implicată într-un dosar de corupţie şi de integritate, fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath, primeşte laude şi premii la Budapesta. Vicepremierul Ungarie Zsolt Semjen susţine că „este datoria Ungariei să îşi protejeze cetăţenii din întreaga lume, inclusiv etnicii ungari care sunt persecutaţi în România prin metode aparent legale”.

Semjen a participat la o ceremonie în cadrul Parlamentului de la Budapesta pentru etnicii maghiari care locuiesc în alte state din lume.

„Ungaria ar trebui să urmeze exemplul Israelului, care îşi foloseşte toată influenţa pentru a proteja toţi israelienii din lume şi le oferă o locuinţă dacă sunt persecutaţi”, a spus Zsolt Semjen, potrivit Mediafax.

11 persoane au fost premiate pentru reprezentarea emblematică a Ungariei în lume. Vicepremierul Ungariei a evidenţiat situaţia etnicilor maghiari din Venezuela, care trăiesc „în haos, în circumstanţe imprevizibile, în dictatură”.

„Aceşti cetăţeni vor fi mereu bine primiţi în Ungaria, chiar şi cu familiile, chiar dacă unii membri nu vorbesc limba ungară, şi vor primi tot sprijinul pentru a se stabili aici”, a spus Semjen.

Vicepremierul Ungariei a amintit situaţia etnicilor ungari din România, care „sunt persecutaţi şi se află sub atac continuu, prin intermediul unor metode aparent legale”.

„Această tendinţă nu s-a încheiat… de aceea printre persoanele premiate în acest an se numără fostul viceprimar al oraşului Cluj-Napoca, Anna Horvath, pentru a ne arăta susţinerea faţă de ea„, a spus Semjen.

Horvath Anna, fost viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, implicată într-un dosar de corupţie, dar şi într-unul de integritate cuprins într-un raport al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), a demisionat, în martie, din funcţie.

Ea a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, sub control judiciar, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei, în stare de libertate, omul de afaceri Zsolt Fodor, acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.

DNA a precizat că faptele de care sunt acuzaţi cei doi au fost săvârşite în perioada februarie – mai 2016. „Inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice. Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiilor de construire”, se arată în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, pe 13 mai, Anna Horvath i-a pretins omului de afaceri, în schimbul intervenţiilor sale, procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente, în valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică. Biletele intenţiona să le ofere ulterior, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale.

„Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt şi o firmă ‘agreată’ de inculpata Horvath Anna”, se menţionează în comunicatul DNA. Procurorii au dispus în acest caz măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil care îi aparţine Annei Horvath.

Mai mult, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și a identificat indicii privind posibila săvârșirea a infracțiunii de conflict de interese în materie penală de către Anna Horvath, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, în acest caz fiind sesizată și DNA.

„În perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 – 2016, a participat la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociația Claudiopolis – Asociația pentru Dezvoltarea Comunității în cadrul căreia Horvath Anna deține calitatea de președinte și alocarea sumei de 30.000 lei Universității Sapientia, din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic”, se precizează într-un comunicat al ANI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *