BEC nu aprobă cererea de prelungire a votului în Diasporă!

Politica nationala

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secțiile de votare din străinătate, au declarat surse ale instituției, relatează Mediafax. 

Motivul pentru care BEC a decis astfel este că Legea privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru PE prevede intervalul orar de votare, iar hotărârea Biroului de a prelungi programul nu ar putea fi făcută decât prin schimbarea legislației, au explicat sursele citate.
Potrivit articolului 47, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. La sediile secțiilor de votare se afișează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.

Președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS), Florentina Vasilățeanu, a anunțat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.

De asemenea, și liberalii, PMP și USR-PLUS au cerut BEC prelungirea procesului de votare de la 21.00 până la 23.00.

Constatăm cu revoltă că, nici măcar în urma intervenției noastre, autoritățile nu au luat măsuri pentru fluidizarea procesului. Vom depune la BEC o cerere de prelungire de la ora 21 la ora 23. (…) Considerăm că a existat o tentativă de împiedicare a votului„, a spus Orban, într-o conferință de presă.

PNL a anunțat mai devreme că va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Teodor Meleșcanu pentru că nu a suplimentat numărul de secții de votare din străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *