Dohotaru, deputat independent, solicită ITM control la cel mai mare angajator din Turda

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Adrian Dohotaru, deputat independent, se luptă cu o companie privată.

Om de stînga, el consideră că angajații unei companii din Turda sunt oprimați de patronat.

„Vă semnalez că la compania MMM Autoparts din Turda, cel mai mare angajator din zonă, cu 600 de salariați, o parte dintre angajați semnalează public o serie de abuzuri și acțiuni de răzbunare față de salariații care au protestat în aprilie pentru a-și solicita drepturile, adică salarii mai mari și prime echitabile.

Sunt alături de acești angajați plătiți din păcate pe salariul minim și solicit inspectorilor ITM să intervină de urgență pentru a opri acțiunile de intimidare și concedierile abuzive!

Statul trebuie să fie un garant al respectării legii! Este ilegal și imoral să forțezi salariații să își dea demisia! În cazul în care compania decide să reducă numărul de salariați, concedierile trebuie să urmeze toate procedurile din Codul Muncii, cu informarea și consultarea sindicatului din intreprindere și cu asigurarea unei protecții adecvate pentru salariații disponibilizați.

Adresez câteva întrebări inspectorilor ITM:

– S-a desfășurat vreun control la SC Autoparts din Turda în urma protestului spontan din aprilie? Dacă da, care au fost concluziile?

– Există contract colectiv de muncă la nivelul companiei? Dacă da, de cine este semnat din partea salariaților?

– Există suspiciuni de obstrucționare a organizării salariaților în sindicat la nivelul companiei?

– Se desfășoară în prezent vreo investigație privind acuzele de concedieri abuzive?

– S-au efectuat ore suplimentare peste norma legală?„, susține Dohotaru.

Acesta a prezentat o statistică interesantă despre piața muncii:

Ce se întâmplă în multe dintre companiile private este o bătaie de joc. În România, 50% din valoarea adăugată merge către profituri (capital), pe când media UE este sub 40% pentru capital (Eurostat).

O treime dintre salariați sunt pe salariu minim, majoritatea în mediul privat.

În România se fac profituri mari, iar evaziunea fiscală de proporții. Prin șmecherii precum prețuri de transfer şi planificări fiscale agresive, banii sunt scoși din țară. Acest lucru trebui să înceteze, pentru a putea să creștem salariile la un nivel acceptabil și să îmbunătățim condițiile de muncă.

De aceea, am propus în Parlament, la inițiativa campaniei Viață și Muncă Decentă (VMD), un salariu minim corelat cu un coș minim pentru trai decent în jur de 2.500 de lei. Tot prin VMD, am inițiat o nouă Lege a Dialogului Social, susținută de confederațiile sindicale, care are rolul de a restabili echilibrul pe piața muncii, plus o lege privind amenzi mai mari pentru ore suplimentare ilegale”, susține deputatul.

Conducerea firmei acuzate de Dohotaru a refuzat să facă comentarii.

Mai multe pe temă scrie Clujust.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *