CRIZA din coaliţia de guvernare. Nasra, PSD: Alianţa cu ALDE trebuie să continue

Politica nationala Slider

Alianţa cu ALDE trebuie să continue, spune preşedintele interimar al PSD Cluj, deputatul Horia Nasra. O alianţă e ca o familie, mai intervin discuţii, dar în final contează măsurile, adaugă acesta.

Horia Nasra a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că în contextul alegerilor prezidenţialelor, o coaliţie de stânga poate învinge candidatul dreptei.

Nici ALDE nici noi nu trebuie să facem greşeala din 2014, când a fost destructurată Uniunea Social Liberală! În 2016 am plecat la drum cu cei din ALDE şi consider că formula actuală trebuie păstrată, ba chiar în contextul prezidenţialelor o coaliţie de stânga poate învinge candidatul dreptei. La nivel central, liderii PSD vor avea oricâte discuţii sunt necesare cu partenerii de la ALDE pentru continuarea colaborării. Ca într-o familie, în viaţa de zi cu zi mai intervin discuţii, însă, la final, doar măsurile bune pentru oameni trebuie să conteze”, a spus Nasra.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că Guvernul funcţionează din inerţie şi nu vrea să facă parte dintr-un Executiv „impotent”. Liderul ALDE a avut, totodată, discuţii cu Pro România pentru a forma o alianţă.

 
ALDE a solicitat PSD să vină cu un nou program de guvernare şi cu o restructurare parlamentară, dar acest lucru a fost respins de Viorica Dăncilă, care a anunţat că va merge pe varianta unei remanieri.

Viorica Dăncilă a mai cerut ALDE să îşi asume responsabilitatea guvernării şi să înţeleagă că un partid nu poate să fie şi la putere şi în Opoziţie.

De asemenea, liderul PSD a afirmat că dacă nu va găsi consens cu ALDE, va căuta sprijin în alte formaţiuni politice.

Secretarul general PSD, Mihai Fifor, a anunţat că luni a avut loc o nouă şedinţă a Coaliţiei PSD-ALDE, catalogând discuţia drept una „productivă” şi precizând că relaţiile din interiorul alianţei sunt stabile şi funcţionale. Acesta nu a făcut însă nicio trimitere la absenţa Vioricăi Dăncilă de la şedinţă.

ALDE Sibiu: PSD arată un dublu limbaj. Dăncilă negociază majorităţi pe la colţuri

PSD arată pe zi ce trece un dublu limbaj în ceea ce priveşte coaliţia de guvernare, susţine Ovidiu Gheorghe Tocaciu, preşedintele ALDE Sibiu. Potrivit acestuia, Dăncilă negociază majorităţi pe la colţuri cu diverse formaţiuni pentru a asigura o nouă formulă parlamentară.

Referindu-se la întâlnirea coaliţiei de luni, ALDE Sibiu susţine că răspunsul PSD faţă de poziţia ALDE privind măsurile ce trebuie luate pentru „restartarea actului de guvernare” nu a putut fi abordat.

„Aşteptăm ca, odată cu reprogramarea întâlnirii, cel mai probabil pentru miercuri, prim-ministrul să ne prezinte cu claritate care este, între relansare şi supravieţuire, opţiunea sa în privinţa activităţii Guvernului. PSD arată pe zi ce trece un dublu limbaj în ceea ce priveşte coaliţia de guvernare. Pe de o parte, în public, doamna premier spune că vrea ca actuala coaliţie să funcţioneze, spune că nu vrea să plece ALDE de la guvernare. Pe de altă parte, însă, despre aceeaşi doamnă Dăncilă aflăm cum negociază majorităţi pe la colţuri cu diverse formaţiuni, cu principalul scop de a asigura o nouă formulă parlamentară care să-i ofere continuarea guvernării”, arată Ovidiu Gheorghe Tocaciu, preşedintele ALDE Sibiu.

Acesta adaugă că, „spre deosebire de PSD, ALDE a acţionat în cadrul acestei alianţe întotdeauna corect, fără a avea agende ascunse, fără a avea planuri de rezervă”.

„Duplicitatea nu e altceva decât o caracteristică a celor inconsecvenţi, iar ţara trebuie condusă pe o linie trasată clar, fără abateri în funcţie de interesele pe care fiecare moment ni le prezintă. Poziţia fermă a domnului Călin Popescu Tăriceanu ne dă convingerea că în ALDE direcţia este clară, fără abateri de la înţelegerile iniţiale. Trag nădejde că în al 12-lea ceas, PSD se va trezi din această atitudine adolescentină, iar fidelitatea abordată de ALDE se va regăsi în întreaga coaliţie”, spune şi Traian Stoiţă, secretar coordonator ALDE Sibiu.

La şedinţa coaliţiei de luni au participat, potrivit unor surse politice, Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici, care au aşteptat aproximativ 20 de minute să vină Viorica Dăncilă, reprezentanţii PSD anunţând că premierul urmează să vină. În cele din urmă, discuţia a început fără liderul Executivului, nefiind dat un argument legat de absenţa Vioricăi Dăncilă de la şedinţa cu ALDE.

Ulterior, secretarul general PSD, Mihai Fifor, a declarat că luni a avut loc o nouă şedinţă a coaliţiei PSD-ALDE, catalogând discuţia drept una „productivă” şi precizând că relaţiile din interiorul alianţei sunt stabile şi funcţionale. Mihai Fifor nu a făcut însă nicio trimitere la absenţa Vioricăi Dăncilă de la şedinţă.

Tomac, despre ALDE: Un partid cu 4% la ultimele alegeri nu îşi permite să plece de la guvernare

Preşedintele PMP Eugen Tomac a declarat, marţi, la RFI, despre ALDE, că un partid care a obţinut 4% la ultimele alegeri nu îşi permite să părăsească guvernarea. El a adăugat că partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu are nicio perspectivă în afara guvernării.

„Nu cred că ALDE părăseşte guvernarea. Un partid cu 4% cât a obţinut la ultimele alegeri nu-şi permite să plece în acest moment de la guvernare, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că oricum în interiorul lor majoritatea optează pentru rămânerea la guvernare, în condiţiile în care ALDE a decontat tot ceea ce politic a reuşit să <<implementeze>> împreună cu PSD în ultimii ani. Deci ALDE nu are nici o perspectivă în afara guvernării”, a declarat Eugen Tomac, pentru RFI.

Liderul PMP a adăugat că schimbarea guvernului condus de Viorica Dăncilă este o soluţie bună, indiferent că se va întâmpla înainte sau după alegerile prezidenţiale.

„Acest Guvern, această majoritate trebuie să plece oricând vom vota o moţiune de cenzură, pentru că este un act de patriotism să trimiţi acest Guvern de deliranţi în Opoziţie (…). Schimbarea unui Guvern chiar înainte de alegerile prezidenţiale sau după alegerile prezidenţiale este o soluţie mult mai bună decât ceea ce avem la ora actuală la Palatul Victoria. Eu nu cred că a face politică doar vânând erorile celor care şi-au asumat actul de guvernare şi nu au realizat nici un sfert din ceea ce au promis este o soluţie”, a adăugat Tomac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *