CCR: Abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională

Politica nationala Slider

Curtea Constituțională (CCR) a decis miercuri că legea care prevedea eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților și parlamentarilor, cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne, este neconstituțională.

Legea a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
Proiectul de lege prin care erau eliminate pensiile speciale a fost adoptat de Camera Deputaţilor în 28 ianuarie.

Măsura îi viza pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i viza însă pe militari și polițiști.
 
Instanța supremă a decis atunci imediat, în unanimitate, să atace la Curtea Constituțională actul normativ adoptat de deputați ce viza eliminarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor.

De altfel, magistrații aveau deja de partea lor o decizie a CCR din 2010 care le-a „sigilat” pensiile și pe care au invocat-o frecvent în ultimele luni de când s-a pus problema unui act normativ de abrogare a pensiilor de serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *