Adriana Cristian, candidat USR în Consiliul Local Cluj-Napoca: „Lumea nu stă în loc datorită COVID-19. Să construim orașul pentru familii”

Comunicate POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Candidatul USR la Consiliul Local Cluj-Napoca, Adriana Cristian, a luat poziție în contextul pregătirii înscrierilor în grădinițele și creșele din oraș. 

„E primăvară iar și lumea nu stă în loc datorită Covid 19 așa că aflăm din presă că în perioada următoare vor începe înscrierile și reînscrierile la grădinițe și creșe. Știm doar programul de înscrieri, nu știm dacă acestea se vor putea face și online cum ar fi normal sau dacă presupun cozi la înscriere cum era și până acum.

Mai știm și că avem aceleași probleme ca anul trecut, că nu s-a schimbat nimic, că locurile vor fi insuficiente și anul acesta, dar asta nu ne mai surprinde pentru că ne-am obișnuit deja. Anul trecut administrația clujeană promitea că va acorda ajutor financiar familiilor ce nu au prins un loc la creșă, acest lucru nu s-a întâmplat. Suntem însă chiar înainte de începerea înscrierilor într-un an nou așa că suntem anunțați că anul acesta for fi alocate aceste fonduri de ajutor pentru cei ce știm deja că nu vor prinde un loc.

Sincer, ca părinte, aș fi vrut mai degrabă să știu că administrația publică a făcut tot ce i-a stat în putință să rezolve problema creșelor și grădinițelor din oraș. Mi-ar fi plăcut să știu că e o echipă dedicată care lucrează pentru soluționarea acestei probleme și că ni se va prezenta planul pe 5 ani în care aceasta problemă va fi definitiv rezolvată. Aș vrea să văd că s-au identificat toate spațiile unde se vor construi noile creșe și grădinițe, cu prioritate în zonele în care sunt insuficiente (distribuția în oraș e total haotică) și nu doar că ni se vor promite niște bani pentru a ni se închide gura. Sumele oferite sunt infime vis-a-vis de salariile cerute la negru de bone care sunt în jur de 2000 de ron. La negru, da… Asta e o altă problemă despre care nu vorbim deloc și pe care ne prefacem că nu o observăm. Se pare că totuși n-am învățat mare lucru din pandemia aceasta și ne întoarcem la modul de lucru dinainte de criză ignorând problemele reale și făcând doar PR. Păcat!

Am prezentat anul trecut în CL o serie de măsuri ce ar aborda problema pe termen scurt, mediu și lung ce includ:

  1. Construcția de creșe modulare pe structură ușoară ca soluție temporară ( de luat în calcul și în contextul COVID în care la toamnă nu se vor deschide creșele și grădinițele sau pentru extinderea spațiului) 
  2. Program minicreșă (de luat în calcul și în contextul COVID în care la toamnă nu se vor deschide creșele și grădinițele). O bonă ce îngrijește 4,5 copii într-un spațiu corespunzător, auditat. Sistem implementat în mai multe țări din Vest/ 
  3. Oferirea unor subvenții pentru firmele care amenajează în regim privat creșe sau grădinițe în incintă 
  4. Prioritizarea investițiilor în infrastructură pentru copii. Într-un an trebuie să se identifice toate spațiile disponibile și să se scrie proiectele pentru obținerea finanțării.Orice ansamblu de locuințe, sau crearea unui cartier nou trebuie condiționat de existența unor creșe, grădinițe și școli primare.

Hai să construim orașul pentru familii și copii pe care ni-l dorim!„, a declarat Adriana Cristian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *