ANALIZĂ. Nimic despre AUR. Multe despre ceilalți, din perspectiva acestei mișcări politice

Analize POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
 
1. Faptul că aproximativ 9% din CEI 30 % dintre români (1 din 3, grosso modo) care au participat la alegeri au votat AUR, restul find scârbiți de oferta de partide și politicieni existentă, și de năravurile acestora (y compris partide mai noi, gen USR sau mai ales PLUS) NU ESTE meritul acestora, ci vina celor din urmă. Și nu în ultimul rând a eternului candidat Băsescu-Petrov, care a lucrat sistematic două mandate de președinte la delegitimarea Parlamentului și la compromiterea încrederii publice față de acesta (așa redusă cum era ea deja, pe baza unei serii de clișee simplificatoare demne de o tară care nu prea înțelege cum funcționează democrația).
 
2. Reușita unei campanii electorale de tip blitzkrieg, în același timp disciplinate, mega-eficiente la nivel de comunicare și desfășurate exclusiv în online și prin întâlniri itinerante directe cu grupuri restrânse din toată țara, față campaniile și imaginea prăfuite și obosite ale celorlalte partide, din care voi exemplifica a) dezastrul gestionării crizei medicale (la care s-au adăugat traseismul și politizarea funcțiilor administrative, ambele fără precedent/cu precedente greu de identificat chiar în puțin imaculata politică romănească post-1989, alături de fapte de corupție) care a caracterizat PNL b) gestionarea dezastruoasă, netransparentă și sforpriile care au însoțit o procedură altfel salutară, ce aa alegerilor interne, în cazul USR și mai ales PLUS, și suficiența nejustificată dovedită de această alianță (și de PMP și Pro-România) și c) comunicarea excesiv de proastă a unor măsuri relativ timide de reformă pe care totuși PSD le-a adoptat (retragerea de pe liste a unei bune părți din membrii controversați – facțiunea PRM din partid – sau renunțarea la demagogia naționalistă) alături de non-combatul acestora față de dezastrul guvernări binomului Iohannis-PNL NU A FOST ATÂT O REALIZARE A AUR (deși în mod clar e vorba și despre asta), CÂT SEMNUL IMPOTENȚEI POLITICE A PARTIDELOR MAINSTREAM.
 
3. Incapacitatea ultimelor guverne PSD (măcar PNL nu-și prea propune așa ceva, iar USR-PLUS dimpotrivă) de a implementa măcar câteva măsuri legate de INTERESUL NAȚIONAL (nu naționaliste), precum cele legate de profitul mult exagerat (față de media UE) al băncilor și sucursalelor bancare din România, raportul dintre costul creditelor și al depozitelor în cadrul acelorași, profiturile realizate versus cele declarate de multinaționale (și taxele plătite), prețurile practicate și calitatea diferită a produselor cu același label ca în Vest în cazul supermarketurilor, Faptul că DUPĂ CE AU INTRODUS ȘI AGITAT DEMAGOGIC ACESTE TEME ÎN DISCURSUL PUBLIC n-au acționat NICICUM nu reprezintă vreun succes al AUR, ci exclusiv un eșec al PSD.
 
4. Nici bâlbâiala legislativ-administrativă nepermisă, legată formal de criza sanitară, dar în cel mai bun caz fără efecte sau cu efecte detrimentale în combatere acesteia a PNL (declararea în mod neconstituțional a Stării de urgență și folosirea unei vechi OUG așijderea, amenzile astronomice ilegale și anulabile în justișie și procedurile lipsite de legalitate în aplicarea lor rezultate din starea celei din urmă, sau prelungirea fără sens a dubioasei „Stări de alertă”) n-a implicat deloc AUR-ul ci a fost un dezastru creat/patronat exclusiv de PNL.
 
5. La fel, faptul că PSD, care pănă la un punct dispunea de majoritate absolută în Parlament n-a fost în stare măcar să invoce ideea/inițiativa suspendării unui președinte aflat în derivă clară, care încălca în mod gvasi-evident (și regulat) Constituția nu în vreun fel este meritul AUR. Și nici scărba generalizată a cetățenilor față de izul unui blat transpartinic.
 
6. Naționalismul pe alocuri deșănțat, ridicol și cu iz de parodie sau isterie (după caz) performat de un Rareș Bogdan, Victor Ponta (mai demult), gruparea proenită din PRM din PSD sau al lui Klaus Iohannis („PSD a vândut Transilvania lui Viktor Orbán”, în caz că ați uitat) este „meritul” exclusiv al celor pomeniți. AUR nu a avut niciun amestec aici. Asta în timp ce toți ce menționați au curtat UDMR-ul, al cărui primar de Sfantu-Gheorghe (Antal Árpád-András, primar UDMR, nu PCP sau PPMT), ales și reales în funcșie din 2008, ultima oară ăn 2020, amenința prin 2010, la postul public de radio, etnicii români din Secuime cu soarta sârbilor din Kosovo, dacă nu sunt cuminți (există înregistrarea, încluzând întrebările de clarificare șocate ale reporterului Cristian Ivaneș și răspunsurile senine/inconștiente ale lui Antal). Printre altele, conform unui jurnalist american, după intervenția militară NATO condusă de SUA din 1999 și câștigarea autonomiei de fapt a provinciei, alături de expulzarea în masă a etnicilor sârbi și masacrarea unei părți dintre ei, în Kossovo se mai scria, pe casele unora dintre sârbii izgoniți, cu sânge (al cui oare?) UÇK (inițialele așa-numitei „Armate de Eliberare din Kossovo”) – există reportajul. Nu știu dacă dl. Antal a fost convocat vreodată în fața Consiliului pentru Combaterea Discriminării, mă tem că nu (așa cum cred că este/va fi covocat un anume arbitru de forbal), dar știu sigur că nu a fost sancționat penal pentru declarașii și că a rămas în conducerea UDMR (nu ca vicepreședinte, ci ca membru al Comitetului Executiv).
 
7. Promovarea agresivă și nenuanțată a anticorupției, neapărat făcută cu „mână forte” (și musai de LCK), ca panaceu la toate problemele și substitut de proiect de țară și politici publice, de către USR (și PLUS) n-a fost o idee lansată de aceștia. Unii dintre simpatizanții lor au suținut interzicerea PSD, asta da, a fost o invenție ceva mai nouă. Dar mesajele vehemente anticorupție, fără a ne uita la „victimele colaterale” (nu cele structurate și raționale, modernizatoare, integrate ăntr-un plan de măsuri, cum erau cele promovate de un Alexandru Ioan I, aka Cuza-Vodă) au fost lansate de LEGIONARI. Și preluate, mai recent, între alții, de C. Vadim Tudor („Jos mafia, sus Patria!”, vă mai amintiți?). Așa că USR-PLUS au funcționat, conștient sau nu, ca un liant util între mai vechii adepți ai unei țări ca Soarele de pe cer (inclusiv prin circul promovat în Parlament) și AUR. Felicitări!
 
8. Trimiterea de către autoritățile române, prin ÎNCĂLAREA FLAGRANTĂ A LEGILOR ÎN VIGOARE (ȘI A RESTRICȚIILOR ANTI-COVID), ÎN PLINĂ STARE DE URGENȚĂ, a mii de muncitori agricoli în Germania, în cârdășie cu o parte din patronii lor de acolo și aproape sigur cu unele autorități ale statului german, care dau dovadă de un multiculturalism extrem de selectiv (care nu prea include cetățenii UE din tările membre „de mâna a doua”) NU A FOST OPERA AUR, ci a Guvernului Orban și efectuată aproape sigur sub patronajul lui Klaus Werner Iohannis. Muncitorii au fost transportați ILEGAL cu autocarele prin jumătate din tară, s-au înghesuit om lăngă om în aeroporturi precum cel din Cluj (cu organele de ordine asistănd pasive la spectacol, în perioada în care dacă te adunai în număr mai mare de 6 inși pe stradă primeai rapid amenzi de mii de lei) și majoritatea au semnat contracte ilegale potrivit legilor germane. Ajunși în Germania, multora li s-au reținut actele, au fost forțați să lucreze pentru un număr ilegal de mare de ore (10-12) și cazați câte 10-15 într-o baracă. Pentru că, deh, germanilor le place sparanghelul. Și, deși puțin Übermenschen unii dintre ei, pe ici pe colo, nu se pot apleca să-l culeagă, pentru că îi doare spatele, durere la care ar fi înțeles ei că esticii, buni la munci fizice cum se află, sunt imuni. Primele (și cam singurele) instituții care s-au sesizat au fost presa (română, apoi cea germană) și unele sindicate din țara de destinație. Mulți dintre acești nefericiți trași pe sfoara s-au întors în tară infectați cu Covid. Mulțumim, patrie iubită!
Poate n-ar fi stricat ca toate partidele care astăzi se vor învârti prin Parlament pe lângă AUR precum nevasta și soacra din povestea cu proști a lui Creangă în jurul drobului de sare (și la fel cele care n-au trecut pragul de intrare) să fi reflectat (prețioasă expresie în context) asupra aspectelor ăstora din timp. Pentru că acum reprezentanții AUR vor merge la Cotroceni cu o propunere de premier ale cărui modele umane (și în politică) sunt, dacă am înțeles eu bine și presa nu dezinformează, C. Z. Codreanu și I. Antonescu.
 
Mulțumin PNL, PSD, USR-PLUS, UDMR, PMP, Pro-România și, nu în ultimul rând, Traian Băsescu și Klaus Werner Iohannis! Halal să vă fie, aferim!
 
Horia Lupu, politolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *