Recomandările prefectului Clujului în perioada sărbătorilor: „Să evităm zilele și orele aglomerate la cumpărături”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a făcut un nou apel la responsabilitate joi dimineața, 24 decembrie, înaintea Ajunului Crăciunului în vederea respectării măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Acesta le-a recomandat clujenilor să respecte regulile, să evite zilele și orele aglomerate din mall-uri și să petreacă sărbătorile respectând regulile elemente.

„E dificil de ales cel mai greu moment pentru că au fost foarte multe momente anul acesta. E greu de gestionat o criză pentru că nu există manuale pentru asta. Am avut foarte multe provocări, nici nu știu ce cu care să încep. La început de martie am avut primul caz la Cluj, când nu știam ce să facem și cum să gestionăm situația. Apoi au început să apară zborurile în zonele de risc, o mulțime de țări au impus carantinarea persoanelor care vin din anumite zone și a trebuit să găsim spații de carantinare unde oamenii să poată sta 14 zile în condiții normale.

Am avut și foarte mulți voluntari care ne-au ajutat, cărora le mulțumim pentru tot sprijinul pe care ni l-au dat. Multe asociații și ONG-uri care au sărit în ajutorul nostru, cum ar fi Vă Ajutăm din Cluj, Rescue 4×4 sau Un Singur Cluj. Vom face o listă cu toți care ne-au sprijinit și le mulțumim.

O altă provocare a fost testarea, de la un singur laborator la începutul pandemiei am ajuns astăzi la 3000 de probe testate în 12 laboratoare. Este mult mai sănătos să testezi mai milt, să izolezi și să carantinezi pentru a limita răspândirea virusului”, a mai declarat Abrudean la Clujul Politic LIVE!

De ce nu a fost carantinat municipiul Cluj-Napoca la o rată de infectare 9.4?

„Am reușit cu argumente, cu cifre, să nu carantinăm municipiul Cluj-Napoca, deși am avut o rată de 9.4. Am avut toate caracteristicile, toate argumentele pentru care nu a fost necesară carantina. Iată că am avut dreptate, ceea ce înseamnă că măsurile restrictive au dat roade și nu a fost nevoie de măsura extremă a carantinării. Oamenii au înțeles că trebuie să respecte regulile”, a mai precizat prefectul.

Mall-urile și goana după cumpărături

„Din păcate avem obiceiul acesta al nostru de a rupe mall-urile. În situația în care am fi carantinat municipiul Cluj-Napoca am fi inchis și mall-urile. Sigur, nu ne dorim ca ele să fie închise, ci ca oamenii să înțeleagă că trebuie să fie responsabili. Colegii de la politie sunt în mall-uri și în hipermarketuri, le-au adus la cunoștință și au obligatia de a respecta niște reguli, de a avea dezinfectant și a permite accesul unui număr limitat de persoane. Suntem prezenti, oamenii trebuie să înțeleagă ca degeaba facem poze, ne plângem, criticăm autoritățile dacă noi suntem acolo și ne înghesuim cu restul.

Există și magazinele online de unde se pot face cumpărături și unde găsești tot ce dorești. Avem foarte mulți oameni care vin din celelalte județe la mall in Cluj. Sfatul meu este să evitam zilele și orele aglomerate, să mergem mai mult în timpul săptămânii și mai puțin în weekend-uri. Să încercăm să limităm timpul pe care îl petrecem acolo la minimul necesar”, a mai susținut prefectul.

Ce recomandări are prefectul pentru mersul la cumpărături și închirierea cabanelor de revelion

„Ideal ar fi ca aceste cumpărături să se realizeze în magazinele din proximitatea locuințelor, dar dacă totuși este nevoie, să poarte mască, să respecte distanțarea. Trebuie să păstrăm o minimă distanță la casa de marcat și să fim responsabili. 

Tradiția colindatului nu este restricționată în acest moment, iar recomandarea noastră este să se facă în grupuri nu mai mari de 6, așadar vremurile când se mergea câte 20 la colindat s-au dus. Dupa ora 23 nu se poate circula decât cu anumite justificări, iar mersul la colindat este una dintre acestea. Traditia limitata la minim cât mai posibil”, a mai declarat Abrudean.

Prefectul a mai declarat că poliția nu va putea intra în cabane proprietate privată, dar le recomandă clujenilor să fie responsabili în noaptea de revelion.

„Nu o să intre poliția în proprietatea privată a nimănui, casele de vacanță vor fi greu de gestionat în ceea ce privește petrecerile de revelion. În fond, ce face omul în casa lui este strict problema lui. Dar atât el, organizatorul, cât și participanții, trebuie să se gândească la riscuri, iar riscul este de a crea un FOCAR. Nu cred că moare cineva dacă anul acesta nu facem petreceri cu 20 de persoane de revelion, haideți să fim seriosi. Niște norme minime de protectie ar fi normal sa le respectăm”, a mai susținut prefectul.

1 thought on “Recomandările prefectului Clujului în perioada sărbătorilor: „Să evităm zilele și orele aglomerate la cumpărături”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *