Joe Biden, validat de Congres drept preşedinte al SUA, în ciuda protestelor violente de la Washington

Politica externa

În urma unei reuniuni istorice, democratul Joe Biden a fost validat în Congres drept cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie cu peste 81,2 milioane de voturi (51,3%) şi 306 electori, în timp ce adversarul său Donald Trump a obţinut peste 74,2 milioane de voturi (46,8%) şi 232 de electori.

Votul din 3 noiembrie a fost confirmat de marii electori la 14 decembrie şi validat de Congresul SUA în urma şedinţei începute la 6 ianuarie, în ciuda eforturilor lui Donald Trump de a opri acest proces. Rezultat final: Biden 306 electori – Trump 232 electori.

Reuniunea Congresului din 6 ianuarie trebuia să fie una simbolică, dar s-a transformat într-una istorică după întreruperea şedinţei de către manifestanţi pro-Trump. Donald Trump şi-a chemat susţinătorii la Washington pentru a denunţa „fraudele” din alegeri, o acuzaţie pe care o tot face fără să prezinte dovezi.

Înainte de începerea şedinţei, preşedintele în exerciţiu a vorbit timp de o oră şi 15 minute în faţa susţinătorilor săi, îndemnându-i să nu recunoască rezultatul votului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *