Declarații sforăitoare cu iz patriotic oferite de politicienii Clujului de „Mica Unire”! Mai crede cineva în ele?

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată astăzi în fața monumentului lui Alexandru Ioan Cuza din fața Prefecturii cu o slujbă religioasă, discursuri sforăitoare și depuneri de coroane.

Majoritatea politicienilor clujeni au fost prezenți la eveniment și s-au întrecut apoi în mesaje patriotice despre unitate pe paginile lor de Facebook.

Senatorul clujean Vasile Dâncu de la PSD a publicat câteva gânduri de „Mica Unire”.

„Începem să nu mai recunoastem decât o înfățișare a politicii: cea a urii și razboiului continuu. Conflictul generat de orgolii, de emoție sau poate de lipsa proiectelor pozitive. Uneori intră in hora politicii razboinice oameni normali sau inocenți, dar trebuie să plece sau să se adapteze. Hora unirii este lipsită de substanță și sens, de mai bine de două decenii. A ramas doar ritual sau gest mecanic pentru cei mai multi dintre trăitorii in cercul politicii .

Solidaritatea noastră poate apărea cel mai frecvent doar din unirea în emoție negativă și respingerea adversarului. Ca și cum adversarul politic ar veni de pe o altă planetă sau ar fi vreun năvălitor din zări indepărtate pe pașnicul nostru meleag, mobilizăm o energie demnă de cauze mai nobile în acest război al sfârșitului lumii noastre.

De ce nu putem face autostrăzi, de ce nu se acumulează nimic, nu absorbim fonduri europene, de ce ne pleacă medicii? Simplu, nimeni nu mai acceptă că este nevoie de echipe, de impărtirea cu ceilalti, de efort comun sau de acceptarea unui rol, dar nu neapărat cel de conducator.

Tot mai fascinaţi de vulgaritatea politicii, ne-am pierdut capacitatea de a admira sau de a crede în cineva, în ceva, fie om, fie idee, fie valoare.
Ce o să le spunem copiilor de 24 ianuarie fără a roși? Că suntem câteva milioane de insule care nu pot forma nici măcar un arhipelag …

La multi ani, Românie încă neunită!”, a fost mesajul sociologului.

Senatorul USR-PLUS Cluj Cristian Bordei a oferit și el un mesaj despre Unirea Principatelor Române.

„Marcăm, astăzi, 162 de ani de la Unirea Principatelor Române Moldova și Țara Românească, unul dintre momentele importante din istoria poporului nostru.

24 ianuarie 1859 a reprezentat temelia statului român.

Unirea Principatelor reprezintă încheierea cu succes a procesului declanșat de Revoluția din 1848 și împlinirea idealurilor generației lui Kogălniceanu și Alecsandri, a lui Bălcescu și Cuza, a lui Rosetti și Magheru, a lui Heliade Rădulescu și Negri, a generației care a pus bazele României moderne. Iar modernizarea rapidă a României nu ar fi fost posibilă fără oameni cu idealuri mari, care au luptat pentru țara noastră.

Astăzi, România este un membru respectat al Uniunii Europene și un partener de încredere în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Este șansa generației noastre să consolideze mecanismele politice și economice astfel încât România să aibă un rol tot mai puternic pe plan internațional, iar românii să fie mândri de țara lor.

La 162 de ani distanță de la acest moment istoric, avem acum șansa de a moderniza din temelii România. Suntem generația care va aduce schimbarea de care țara noastră are atât de mare nevoie”, a declarat Bordei.

Deputatul USRPLUS,  Oana Murariu a oferit și ea un mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

„Unirea Principatelor Române în 24 ianuarie 1859 reprezintă actul prin care țara noastră s-a născut. România se năștea și pe noua scenă politică avea să urce o clasă politică a cărei consistență și ale cărei rezultate sunt de neegalat. Liderii acelor vremuri au reușit să schimbe fața Europei și au contribuit la reorganizarea raporturilor de forță. În aproape 70 de ani românii au reușit să treacă de la trei țări, separate de puterile vremii, la o națiune care a reușit să încline balanța în cele două războaie mondiale.

24 ianuarie este în primul rând o zi a unității, o zi în care moldovenii și muntenii au considerat diferențele dintre ei atuuri și așa au dat naștere unei țări.

La mulți ani, România!”, a scris Murariu.

Și actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, a oferit un mesaj patriotic astăzi.

„La mulți ani, România! La mulți ani celor care poartă mereu, cu vrednicie, numele de român!

Am participat astăzi, la Cluj-Napoca, la manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie 1859, când Principatele Române s-au unit sub conducerea domnitorul Alexandru Ioan Cuza. „Mica Unire”, cum este cunoscută astăzi, reprezintă unul dintre momentele de temelie care au condus la formarea statului național unitar român.

Avem datoria de a continua visul generațiilor trecute, și prin unitate, solidaritate, responsabilitate si demnitate, prin lupta pentru valorile democratice și asumarea deciziilor sa contribuim la modelarea destinului țării noastre”, a declarat Oros.

Nici europarlamentarul Daniel Buda nu a ignorat acest moment și și-a adus aminte ce înseamnă patriotismul, publicând pe pagina sa oficială un mesaj lung.

„Am avut onoarea de a participa astăzi, în Municipiul Cluj-Napoca, la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. În calitate de europarlamentar, am depus o coroană de flori din partea Parlamentului European iar alături de colegii mei din PNL Cluj, am depus o coroană de flori din partea filialei, la bustul marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, ca semn de respect și apreciere față de toți înaintașii care au făcut posibilă România de astăzi.

Acum 162 de ani, în vremuri tulburi, politicienii momentului au conștientizat că, în fața pericolelor generate de instabilitatea la nivel european, singura soluție este unirea celor 2 principate sub un singur domnitor și o singură administrație. Practic, acesta a fost certificatul de naștere al României moderne. Reformele administrației Cuza au pus bazele statului modern, fie că vorbim de justiție, armată sau învățământ. Astăzi, poate mai mult ca niciodată, Europa întreagă și România, care trec prin perioade dificile generate de pandemia de Coronavirus, au nevoie de solidaritate, de unitate și de resposabilitate.

Mihail Kogălniceanu îi spunea domnitorului Alexandru Ioan Cuza: „Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire….”.
Cred că toți cei care astăzi gestionăm destinele celor mulți, fie la nivel european, fie la nivel național, trebuie să luăm aminte la aceste lucruri și să le respectăm cu Sfințenie.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza poate fi un exemplu pentru fiecare dintre noi!”, a declarat Buda.

Deputatul liberal Sabin Sărmaș a marcat și el  pe pagina sa cu un mesaj scurt și trei fotografii alături de colegii săi din PNL Cluj.

„162 de ani de la Mica Unire, sărbătoriți astăzi și la Cluj-Napoca, printr-o ceremonie de depunere de coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La mulți ani România, la mulți ani tuturor românilor!”, a scris Sărmaș.

Deputatul Radu Moisin a preferat și el să se rezume la un mesaj scurt pentru a marca Unirea Principatelor Române.

„La mulți ani, români! La mulți ani, România!

Unirea din 1859: dovada faptului că, dacă sunt uniți, românii își pot impune voința în fața tuturor celorlalte națiuni!”, a scris Moisi

Viceprimarul liberal Dan Tarcea ne-a oferit și el o lecție de istorie și ne-a readus aminte ce sărbătorim pe 24 ianuarie, într-un mesaj scurt și 15 fotografii de la evenimentul de astăzi.

„Astăzi, 24 ianuarie 2021, sărbătorim 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, sau Mica Unire.

Mica Unire, a avut loc pe 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, când Moldova și Țara Românească s-au unit sub numele de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Cu această ocazie am participat la ceremonia de depunere de coroane şi jerbe de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, a scris Tarcea.

Deputații clujeni Ilie-Alin Coleșa (AUR Cluj), Patriciu Achimaș-Cădariu (PSD Cluj), Viorel Băltărețu (USR-PLUS Cluj) și Radu Molnar (USR-PLUS Cluj) nu au oferit niciun mesaj legat de „Mica Unire” pe Facebook până la ora redactării acestui material. Coleșa, Băltărețu și Molnar au participat la declarații.

De asemenea, deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu nu a mai comunicat nimic pe pagina sa oficială de 10 zile.

Nici deputatul clujean de la USR-PLUS Viorel Băltărețu nu a mai comunicat nimic clujenilor de 12 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *