Ce a făcut ISU Cluj și CJCSU în anul 2020!

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Bilanțul activității ISU Cluj și CJSU Cluj a fost anunțat astăzi oficial pentru anul 2020

Anul precedent a fost unul atipic din toate punctele de vedere, cu provocări numeroase și diferite, cu misiuni inedite nemaiîntâlnite până acum. Cu toate acestea personalul unității noastre a fost mereu la datorie și a făcut față acestor noi încercări, chiar dacă noile realități au însemnat o încărcare mare, resimțită îndeosebi de personalul de la intervenție.

Obiectivele și direcțiile de acțiune au urmărit eficientizarea și gestionarea situațiilor de urgență în vederea menținerii sub control a riscurilor, asigurării stării de normalitate, a protecției vieții și bunurilor cetățenilor, dar și pentru implementarea prevederilor legale în scopul limitării infecției cu SARS-CoV-2.

Astfel, subunitățile au desfășurat un număr de 18.563 intervenții, în medie 50 pe zi, dintre care 15.860 pentru acordarea primului ajutor medical, în creștere cu 14,7% față de anul precedent, și 2703 pentru situații de urgență, respectiv stingerea incendiilor, descarcerare, salvări persoane din medii ostile vieții, etc.

Timpul mediu pentru deplasare la intervenții în situații de urgență a crescut în acest an la 17 minute pentru echipajele medicale și 15 minute pentru situații de urgență, având în vedere necesitatea de echipare a costumelor de izolare biologică. Au mai fost efectuate 1430 de recunoașteri în obiective și localități din zona de competență și 481 de misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire a incendiilor, informare publică și asistență medicală de urgență, iar în lunile septembrie și decembrie personalul unității a fost implicat în paza secțiilor de votare pe timpul procesului electoral.

Echipa pirotehnică a desfășurat 92 de misiuni de asanare a teritoriului de munițiile rămasă neexplodate și 8 misiuni pentru distrugerea acestora.

Au fost monitorizate prin Centrului Operațional 9813 transporturi de deșeuri periculoase, 856 de transporturi speciale și 327 de avertizări hidrometeorologice.

Începând cu luna martie a acestui an a fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției la sediul unității noastre. Aici își desfășoară zilnic activitatea personal din cadrul IPJ, IJJ, GMJ și DSP Cluj, iar prin acesta se coordonează toate activitățile pe linia gestionării intervenției pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-Cov-2. Prin CJCCI au fost organizate plasarea în carantină a persoanelor care călătoreau din țări cu incidența mare de transmitere a noului virus, paza și protecția centrelor de carantină, ulterior plasarea în izolare și carantină a persoanelor cu rezultat pozitiv la testarea privind infecția cu SARS-CoV-2 și aplicarea măsurilor de carantină pentru localitățile cu rata mare de transmitere a virusului.

Având în vedere activarea CJCCI a fost nevoie de o serie de echipamente și personal specializat, cu un aport importat al voluntarilor, în scopul implementării unor aplicații și modalități de lucru în vederea gestionării efectelor pandemiei la nivelul județului Cluj. Astfel, prin sprijinul unor operatori economici asociații am reușit:

• Operaționalizarea call-center monitorizare pacienți
• Operaționalizarea call-center RCS-RDS-TEL VERDE – informații COVID-19
• Operaționalizarea call-center informații medicale COVID-19

Inspecția de prevenire a canalizat toate resursele disponibile pentru a asigura un climat de siguranță în zona de competență, fiind efectuate 1029 de controale de prevenire, în urma cărora au fost aplicate 829 de sancțiuni, respectiv 776 de avertismente și 53 de amenzi contravenționale în valoare de 325.501 lei. La acestea se adaugă acțiunile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, respectiv 1670 acțiuni individuale și în comun cu celelalte structuri din MAI. Au fost verificate 6164 obiective din care 5324 agenți comerciali și 840 instituții, aplicându-se 648 de avertismente și 2 amenzi. Au fost prelucrate 2353 de dosare și cereri privind avizarea și autorizarea construcțiilor privind îndeplinirea cerinței de securitate la incendiu, fiind eliberate 334 de avize privind securitatea la incendiu, 79 avize privind protecția civilă, 128 de autorizații de securitate la incendiu, 13 autorizații de protecție civilă, 10 acorduri pentru focuri de artificii și s-a acordat asistență de specialitate în 192 cazuri și s-a răspuns la 1500 de cereri și petiții privind securitatea la incendiu.

Referitor la activitatea CJSU, aceasta s-a realizat prin ședințe fizice cât și în mediul online, problematica generală cuprinsă în cadrul acestora fiind analiza capabilităților de intervenție, analiza pagubelor produse în urma fenomenelor meteo dar mai ales gestionarea pandemiei privind infecția cu virusul COVID – 19 la nivelul județului Cluj

Sintetic au fost aprobate 3 planuri, au fost emise 9 ordine de prefect și au fost adoptate 100  de hotărâri ale CJSU.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj:

  • a adoptat 95 de hotărâri cu privire la situația COVID-19:
  • a fost aprobate 3  planuri medicale pentru gestionarea situației sanitare
  • a fost dotat din surse private, cu sprijinul Auchan România și a partenerilor săi, Unitatea de Suport Medical Cluj – Sala Polivalentă, cu o valoare de peste 1 milion lei
  • au fost montate 20 containere modulare, din rezerva de stat, la unitățile sanitare din județ
  • au fost elaborate trei ghiduri de informare și prevenție a infectării cu noul coronavirus, destinate pacienților, angajatorilor și persoanelor aflate în izolare/carantină
  • au fost organizate multiple întâlniri cu managerii de spitale și personalul medical, pentru identificarea soluțiilor la situațiile apărute
  • au fost organizate și coordonate mai multe acțiuni de sprijin pentru populație din partea asociațiilor de voluntari, care au avut un rol considerabil în această perioadă: Platforma ”Un singur Cluj”, ”Vă ajutăm din Cluj”, Beard Brothers, Cert Transilvania, Rescue 4&4 sunt doar câteva dintre numele sub care sute de voluntari au contribuit la combaterea efectelor pandemiei, cu resurse financiare și efort, din generozitate și grijă pentru semeni
  • a fost gestionat cu succes pelerinajul de la Mănăstirea Nicula din 12-15 august fiind respectate toate măsurile stabilite
  • au fost gestionate activitățile post-inundații
  • au fost identificate și dotate centre de carantină
  • au fost inițiate campanii de donare plasmă și de informare a populației cu privire la COVID – 19,

A fost implementat un plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și video filmare  aeriană a Zonei Metropolitane Cluj, cu ajutorul aeronavelor fără pilot (dronelor), în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și cu celelalte structuri teritoriale de specialitate

De asemenea, tot prin CJSU a fost monitorizată activitatea desfășurată în județ pentru asigurarea ordinii publice. Statistic în perioada dereferință aprilie- decembrie 2020:

  • s-au  efectuat 196.426 de legitimări – persoane, în cadrul
    activităților specifice, cu privire la respectarea măsurilor de
    protecție individuala sau a celor de izolare/carantinare;
  • au fost efectuate 15 593 de controale la societăți comerciale din
    județul Cluj;
  • s-au desfășurat 2.161 acțiuni/activități circumscrise și adaptate
    situației pandemice din județ.

Pentru toate aceste activități și pentru multe altele care nu au fost cuprinse aici Instituția Prefectului Județul Cluj a fost recompensată cu ”Certificatul de Bună Practică” de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Sub aspectul dificultăților identificate, suntem încă deficitari la dotare cu autospeciale pentru intervenție cu apă și spumă, în prezent fiind necesare dislocarea forțelor de la subunitățile aflate  și este necesar să facem manevre de forțe și mijloace atunci când gestionăm intervențiile de amploare din județ.

De asemenea, întâmpinam greutăți pe linia segmentului de resurse umane, unde, ca număr de indicatori în statul de organizare suntem subdimensionați în raport cu volumul de muncă per fiecare individ precum și multitudinea de evenimente și misiuni pe care le avem.

Obiective propuse pentru anul în curs:

1.    Completarea deficitului de personal la nivelul unității și subunităților subordonate (în special completarea echipei de scafandrii);
2.     Deschiderea de noi puncte de lucru astfel încât să ajungem cât mai repede la populația care are nevoie de noi;
3.    Continuarea reabilitării spațiilor subunităților astfel încât să oferim condiții prielnice pentru personalul din turele de serviciu;

„În final, doresc să adresez mulțumiri tuturor partenerilor noștri pentru că au fost și sunt în continuare alături de noi în misiunea pe care o avem față de cetățenii acestui județ și doresc să le mulțumesc și colegilor mei, pentru modul cum și-au îndeplinit atribuțiunile. Nu în ultimul rând, doresc să le mulțumesc medicilor, asistenților, paramedicilor și nu în ultimul voluntarilor și să îi asigur  că vom continua să fim împreună o echipă puternică, care va face față tuturor provocărilor de la nivelul județului Cluj şi nu numai”, a spus general de brigadă Ion Moldovan, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” al județului Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *