Contre între primarul Boc și consilierul local Adriana Cristian pe tema activității Poliției Locale. Edilul a taxat-o pe „lipsa experiența administrative” și a scos la înaintare calitatea vieții

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Consilierul local USR-PLUS Cluj, Adriana Cristian, a declarat în ședința ordinară a Consiliului Local că activitatea Poliției Locale este una generatiare doar de amenzi nu si de solutii, iar primarul Boc a îndemnat-o să se documenteze pe cercetările făcute de Banca Mondială și alte entități cu privire la gradul de siguranță ridicat la Cluj-Napoca și al calității vieții, care nu s-ar fi putut obține fără activitatea poliției locale. 

Adriana Cristian a ridicat și câteva probleme legate de urbanism și autorizațiile care s-au dat și a cerut să se publice și datele cu privire la construcțiile fără autorizație ridicate la Cluj-Napoca. 

Am analizat în detaliu raportul de activitate al Poliției Locale (PL) și am identificat mai multe probleme legate de PL. În primul rând obiectivele pe care și le-a setat la începutul anului nu sunt măsurabile, nu sunt de tip smart și ar trebui să nu încurajăm astfel de practici. Ar trebui să știm încă de la începutul anului care sunt obiectivele pe care le urmăresc, iar la final să vedem dacă le-au realizat sau nu și cum putem să ajutăm mai bine pe viitor. Plecând de la acest aspect care ține  cumva de modul de raportare pe care îl consider obligatoriu și ca să putem numi un obiectiv.

Problema majoră a acestui raport de activitate este că reprezintă o înșiruire de contravenții, dar nu rezolva problemele de fapt. Dacă ne uităm peste acest raport în detaliu vom vedea cât de multe contravenții a dat Poliția Locală, dar problemele nu s-au rezolvat.

Un exemplu este tichetul pe care eu l-am deschis de trei ori cu gunoiul de pe dealul de pe strada Semenicului, am trei tichete închise, toate acestea s-au finalizat cu amenzi pentru proprietari, iar gunoiul este tot acolo de mai mult de un an. Și astfel de probleme avem peste tot în oraș.

De asemenea cetățenii ne spun că închidem tichete ce țin de Poliția Locală înainte de a se soluționa problema pentru care au fost deschise. Practic le închidem pe procedură, dar nu se rezolva. Și aici ar trebui să vedem cum putem să acționăm mai bine împreună.

L-am avut pe domnul Bonțidean în comisia de buget și a zis că unele aspecte nu țin doar de ei, ci și de primărie și de Consiliu Local, iar aici consider că e important să tratăm lucrurile acestea împreună”, a declarat Adriana Cristian, consilier local USR-PLUS Cluj.

Control și disciplină în urbanism

„Aș vrea să știu, pentru că din raportul de activitate nu se vede deloc, câte clădiri care sunt fără autorizație de construncție. Știm că s-au dat 700 de contravenții, dar nu știm specific pentru aceste contravenții care este scopul și nu știm câte construcții fără autorizație sunt în Cluj-Napoca în acest moment.

De asemenea o treia problemă foarte mare este cea a încasării. Dacă ne uităm la câte contravenții s-au dat și în ce sumă și vedem ce puțin s-a încasat din acestea, vom vedea aici două lucruri. Că avem o problemă la a încasa și avem o problemă la a da amenzi și unele dintre ele sunt câștigate ulterior în instanță ca nerespectându-se procedura. Dacă ne uităm la cerșetorie și la câte amenzi s-au dat pe această zonă, vom vedea că s-au dat amenzi de 285.000 de lei și s-au încasat 1000 de lei. Înseamnă clar aici că această acțiune de a da amenzi înseamnă că este inutilă și trebuie să venim cu alte soluții. Acest raport de activitate nu arată nici una dintre problemele Clujului și care sunt soluțiile cu care vine Poliția Locală pentru ele, altele decât contravenți”, a mai susținut consilierul local USR-PLUS, care a dat vot împotriva acestui raport de activitate al Poliției Locale.

Primarul Emil Boc a luat cuvântul și i-a oferit un răspuns consilierului local pe această temă.

„Probabil că lipsa de experiență încă administrativă nu v-a permis să înțelegeți ce înseamnă de la aplicarea unei sancțiuni până la etaăa finală a acesteia, adică etapele procedurale cu privire la amendă, posibilitatea de contestare, acționarea în instanță, execuție silită, acestea sunt procedurile legale pe care și eu mi le-aș dori să fie mai repede îndeplinite, dar legea este egală și pentru mine și pentru dumneavoastră, deci din acest punct de vedere observați că există întotdeauna un decalaj de la aplicarea sancțiunii până la momentul final al încasării acesteia. Nu este ca în privat și mergi să faci o plată între două firme, v-ați înțeles printr-o relație contractuală și a doua zi s-a făcut tranzacția, aici există posibilitatea de contravenție, posibilitatea de a contesta în termeni legali, în instanță, proceduri dacă este cazul.

În al doilea rând lucrurile sunt și mai complicate la lucrările de construcții, unde sunt diverse stadii de lucru și aici trebue să înțelegeți că de la un panou publicitar unde se poate dispune de dezafectarea lui și depinde dacă este pe domeniu public sau privat, dacă e pe domeniul public poți să îl ridici după ce s-a sfârșit perioada în care ai cerut să fie înlăturat în mod voluntar. Pe teren privat nu poți să intervii, trebuie să mergi în instanță și să obții pe proceduri o sentință definitivă.

Și la alte lucruri m-ai complicate prima soluție este de a verifica dacă se poate intra în legalitate și dacă există un termen de 180 zile în care ei cu departamentul de urbanism verifică dacă se poate intra în legalitate după plătirea amenzii și dacă există cadru legal. De aceea nu se finalizează procesul verbal în anul în care se aplică amendă. Alteori se contestă procesul verbal și din nou se duce în instanță, cu expertize și termele procedurale. În această ecuație aș vrea să citiți aceste cifre și date pe care le aveți în față cu privire la decalajul de la momentul aplicării sancțiunii până la momentul tragerii liniei finale cu privire la un proiect.

Aș vrea să vă spun că rezultatul Poliției Locale se vede în gradul de siguranță al Clujului, nu spun că este perfect sau că e raiul pe pământ la Cluj, dar este un oraș de referință în România și în Uniunea Europeană în materie de siguranță și calitatea vieții. În materie de siguranță Clujul este pe un loc onorant alături de mari metropole din UE datorită muncii pe care Poliția Locală împreună cu celelalte autorități locale o fac. A nu încuraja aplicarea legii nu este o soluție, faptul că trebuie măsuri complementare total de acord, dar legea nu trebuie negociată în aplicarea ei. Verificați toate analizele de la Banca Mondială până la alte autorități care au făcut sondaje și cercetări în privința siguranței, dar Clujul este un oraș sigur, un oraș care conferă cetățenilor un grad înalt de siguranță. Prin ceea ce am făcut prin dotările pe care le-am pus la dispoziție poliției județului Cluj și poliției locale, instruirea profesională, practic asigurăm cel mai mare grad de siguranță, nu spun că nu e loc de mai bine, întotdeauna este loc de mai bine, iar dacă nu ar exista acest corp bun al Poliției Locale vă asigur că orașul ar fi sub asaltul cerșetorilor și a altor categorii sociale din nefericire”, a declarat Boc. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *