Criza politică are efecte în sondaje: AUR și-a dublat scorul electoral

Politica nationala

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP arată că AUR a valorificat la maximum criza guvernamentală şi politică declanşată de premierul Cîţu prin demiterea lui Stelian Ion.

Înainte de căderea Guvernului, AUR reuşise performanţa să îşi dubleze scorul electoral, ajungând la 17,1%.

Sondajul relevă că PSD a crescut la 35, 4%, PNL ar obţine 21,9% din voturi, USR a căzut la 9,8 % în timp ce AUR urcă la 17,1% .

Intenţia de vot a populaţiei înainte de căderea Guvernului Cîţu. Nu ştim cum arată după trecere moţiunii, dar putem să facem un exerciţiu de imaginaţie. Cea mai relevantă măsurătoare va fi însă după ce se vor mai răcori puţin spiritele şi emoţiile.

Constatăm însă că AUR şi-a dublat scorul faţă de alegerile de acum doar 9 luni. Este un ritm de creştere uriaş care pare încurajat în continuare de scenele din spaţiul politic„, a scris pe Facebook directorul INSCOP, Remus Ştefureac.

De la declanşarea crizei, AUR a speculat absolut toate greşelile PNL şi PSD şi, în special, a capitalizat arătând, prin live-urile făcute de Simion la şedinţele Birourilor Permanente ale Parlamentului, că cele două partide au avut o strategie comună şi au lucrat mână în mână pentru amânarea moţiunii de cenzură depuse de USR şi AUR.

Practic, cu un PSD ajutându-i pe Iohannis şi Cîţu, AUR s-a legitimat ca singurul partid care mai face opoziţie în Parlament, ceea ce le-a adus un plus de capital de imagine.

Cât despre scăderea USR, aceasta poate fi pusă într-o anumită măsură şi pe campania activă de demonizare a acestei formaţiuni, dusă atât de premierul Cîţu, cât şi de preşedintele Iohannis şi de PSD care au încercat să portretizeze formaţiunea drept responsabilă de declanşarea crizei, imatură, iresponsabilă etc.

Revenind la sondaj, datele care au stat la baza întocmirii acestuia au fost culese în perioada 15 – 27 septembrie 2021. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 1.204 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârstă de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.8 %, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States şi finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *