Protest în Hoia, împotriva blocurilor care ”apar” la liziera pădurii

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Zeci de clujeni, activiști civici dar si membrii Partidului USR, filialele Florești și Cluj-Napoca,  au participat duminică, 7 noiembrie, ora 11.00-13.00, la un nou protest pentru salvarea Pădurii Hoia. Protestul este la adresa unor dezvoltatori imobiliar, cum e Vasile Salanță, poreclit ”Moșu Pic”, extrem de influent în comună și municipiu, dar și autoritățile care nu fac nimic să stopeze fenomenul.

Continuăm demersurile printr-o sesizare pe care o poate completa orice cetățean și să o trimitem autorităților. Odată pregătită, vă rog să trimiteți în număr cât mai mare! Ei au alte numere: bani. Noi putem contrabalansa exercitandu-ne cetatenia și dreptul la aer curat și spațiu verde, protejând pădurea.

Pe scurt, în sesizare cerem către Inspectoratul de Stat în Construcții să parcurgă PUZ și să constate ilegalitățile foarte probabile privind autorizațiile de construire de sub padure, așa cum a constatat deja în 19 pagini de neconformități în raportul preliminar, dar fără analiza PUZ. 

Prefectura a anunțat vineri că dacă ISC va constata ilegalități și va recomanda stoparea lucrărilor, va acționa în contencios autorizatiile de construire. 

Către Primăria Primaria Cluj Napoca și Direcția Silvică vom trimite cereri pentru bariere în pădure si la marginea ei, ca sa nu mai avem utilaje grele si trafic auto, plus ATV-uri. 

Către Primaria Florești nu mai facem sesizări deocamdată. Când am cerut PUZ și autorizațiile de construire au răspuns halucinant că au trimis variantele originale către ISC local pentru verificarea legalității și nu au ținut copii!? În schimb, ISC la nivel central, care a dat un raport preliminar, dar fără concluzii, a afirmat ca nu au primit PUZ să verifice documentația. Protestul sper ca a grăbit circulația actelor între instituții.

Știu ca unii dintre voi doreau sute de participanți sau mii, așa cum 12.000 am semnat deja pentru protejarea pădurii. Va marturisesc ca faptul ca am fost o sută a fost un avantaj pentru că nu am primit amendă, doar avertisment, în condițiile în care restricționările pe timp de pandemie limitează adunările publice la maximum 100 de persoane, ceea ce din punctul meu de vedere e un abuz pentru că la alte evenimente culturale sau religioase, la mall în spațiu inchis etc. pot fi mii de persoane.

Știind restricțiile, nu am mai făcut eveniment pe facebook, dar m-am bucurat de prezența atâtor prieteni si de prezența mass media la nivel național si local.

Într-o situație fără speranță, lupta deja e speranță, spunea scriitorul Romain Rolland. Situația fără speranță e urbanismul haotic la nivelul Clujului metropolitan, iar Florești e exemplu de manual de așa nu. Iar mobilizarea noastră, cu șanse de câștig sau nu, e speranța că lucrurile se pot îndrepta, indiferent că pierdem sau câștigăm punctual o luptă”, a strigat la megafon, în deschiderea protestului, Adrian Dohotaru, cunoscut activist de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *