Negocierile alianței PNL-PSD-UDMR, dezbătute la Clujul Politic LIVE! Funcția de premier, la mâna președintelui Iohannis

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Negocierile pentru stabilirea programului de guvernare al noii alianțe formate dintre PNL – PSD – UDMR și a viitorului premier au fost dezbătute marți dimineață, la Clujul Politic LIVE!, iar invitații moderatorului Tiberiu Fărcaș au fost analiștii politici Gabriel Horia Nasra și Mihai Curteanu, respectiv jurnalistul Adevărul, Remus Florescu.

Decizia privind desemnarea noului premier îi aparține președintelui Iohannis, iar funcția ar putea fi ocupată de generalul Nicolae Ciucă, considerat de analiști principalul favorit pentru șefia Executivului. Cei patru au analizat intrarea USR-ului în opoziție, dar și cum se va poziția moul partid naționalist AUR pe scena politică.

„Este un proiect naționalist al AUR. Deocamdată nu sunt nici pro, nici împotriva UE, dar nici împotriva altor etnii. Ei au o direcție, ei și USR, pe când PNL și PSD tot ce fac
e să fugă de anticipate”,
a precizat analistul politic Horia Nasra.

Jurnalistul Remus Florescu a ridicat o problemă importantă, ignorată în negocierile alianței de guvernare.

„Nu am auzit de nicio negociere pe domeniul sănătății, pe ceea ce arde în acest moment. Ei negociază despre cote, despre funcții, ministere, dar ignora sănătatea. Ei negociază pe PNDL, pe bani, pe fonduri. Nici certificatul verde nu a fost pe masa negocierilor„, a precizat Florescu.

„Cred ca premierul trebuie sa fie uns de Klaus Iohannis, care este principalul pion și artizanul acestui joc. Cred că se va merge pe Nicolae Ciucă și va fi unanim acceptat. Această alianță
s-a realizat, va funcționa pe termen scurt, va guverna Româania, fie că ne place, fie că nu ne place. Cred că proiectul de țară astăzi ar trebui să fie sistemul de sănătate, care dă mari rateuri, întreaga presiune publică se aruncă pe spatele medicilor. Ar trebui să existe o campanie de vaccinare coerentă, la noi nu există nimic, nicio discuție pe subiecte importante. Astăzi avem un climat social total diferit”
, a declarat Mihai Curteanu.

„Mă îndoiesc ca va veni cu o propunere ca Florin Cîțu pentru că din câte am înțeles nici PSD-ul nu își dorește așa ceva, iar ei ar trebui să primească niște ministere foarte importante pentru a fi de acord cu asta. Cred că acum premierul va fi decis persoana căruia îi va servi cel mai mult intereselor lui Iohannis”, a completat Florescu.

„În momentul de față în PNL există 3 tabere, dar există și câteva insule de putere politică independentă. Există în PNL o grupare Black Tie Floreasca, din care fac parte susținătorii lui Florin Cîțu, printre care Alina Gorghiu sau Dan Vîlceanu, care îl doresc foarte tare pe actualul premier interimar la conducerea Executivului. Și există o grupare a ardelenilor, din care fac parte Emil Boc, Rareș Bogdan sau Bode. Și avem o tabară nouă în PNL, Bolojan-Motreanu, care a început să prindă putere. Mai sunt și două zone foste PDL, care astăzi stau în expectativă, organizația din Arad și Alba. În momentul de față e o bătaie mare în PNL”, a mai precizat și Nasra.

Emisiunea poate fi urmărită mai jos:

2 thoughts on “Negocierile alianței PNL-PSD-UDMR, dezbătute la Clujul Politic LIVE! Funcția de premier, la mâna președintelui Iohannis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *