Ursula Von der Leyen: UE ar trebui să ia în calcul vaccinarea anti-COVID obligatorie

Politica externa

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că țările membre UE trebuie să ia în considerare vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, ca urmare a apariției tulpinii Omicron.

„Ne confruntăm în acest moment cu o provocare dublă. În primul rând, suntem în mijlocul valului patru. În al doilea rând, suntem expuși unei noi amenințări, noua variantă Omicron”, a declarat Ursula von der Leyen.

„Cred că este de înțeles și potrivit să deschidem această discuție acum – cum putem încuraja și, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană”, a spus ea în timpul unei conferințe de presă.

„Este nevoie de discuţii şi de o abordare comună, dar este o discuţie care trebuie purtată”, a declarat Von der Leyen, subliniind că exprimă o „opinie personală”, întrucât competenţele în materie de sănătate în UE aparţin „în totalitate” statelor membre.

Ursula von der Leyen a afirmat că nu și-ar fi imaginat situația de acum, cu atatea vaccinuri disponibile și nefolosite în timp ce costurile pentru sănătate în contextul pandemiei sunt uriașe.

„În urmă cu doi sau trei ani nu mi-aş fi imaginat niciodată că aş fi fost martoră la ceea ce vedem acum, că avem o pandemie teribilă şi vaccinuri, dar acestea nu sunt folosite în mod corespunzător peste tot, iar costurile pentru sănătate sunt uriaşe”, a declarat von der Leyen, întrebată dacă vaccinarea ar trebui să fie obligatorie.

„Cred că este de înţeles şi adecvat” să avem o dezbatere şi „să ne gândim eventual la vaccinarea obligatorie în UE”, a declarat Von der Leyen, întrebată ce părere are despre amenzile anunțate de Austria și Grecia în cazul celor care nu acceptă să se vaccineze.

Surse: EFE şi AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *