Dosar penal după ce Simion şi zeci de membri şi simpatizanţi AUR au intrat în sediul Primăriei Timişoara

Politica nationala

Poliţiştii timişoreni s-au sesizat din oficiu şi au întocmit un dosar penal, după ce George Simion şi un grup de membri şi simpatizanţi ai AUR au intrat în sediul Primăriei municipiului Timişoara, unde au scandat lozinci împotriva edilului Dominic Fritz şi au cerut o audienţă cu acesta, a anunţat, vineri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş.

Potrivit comunicatului IPJ Timiş, dosarul penal a fost întocmit sub aspectul săvârşirii „infracţiunii de violare a sediului profesional”, adăugând că au fost demarate cercetări sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara pentru a se stabili toate „cauzele şi împrejurările”.

Primarul Dominic Fritz a declarat, vineri, pe pagina sa de Facebook, că o „bandă de membri şi simpatizanţi AUR, în frunte cu George Simion”, aduşi la Timişoara cu autocarul, împreună cu organizaţia Noua Dreaptă din Mehedinţi, ar fi pătruns cu „forţa” şi „ilegal” în sediul instituţiei pe care o conduce, cu scopul de a genera „haos şi panică”. Membrii AUR au postat pe reţeaua socială imagini video cu incidentul.

„O bandă de membri şi simpatizanţi AUR, în frunte cu George Simion, aduşi la Timişoara cu autocarul, împreună cu organizaţia Noua Dreaptă din Mehedinţi, au pătruns în mod ilegal în sediul Primăriei, prin forţă fizică. Scopul acestor bande a fost să creeze haos şi panică în instituţie şi printre timişorenii care aveau treburi legitime de rezolvat la Primărie. Este inadmisibil că Jandarmeria şi Poliţia Locală au asistat impotente la acest act violent.

Asaltul bandelor lui George Simion asupra instituţiilor democratice ale statului, prin tupeu şi intimidare, nu are legătură cu libertatea de exprimare şi ne oferă o pre-vizionare a ceea ce se poate întâmpla cu România, dacă rămânem impasibili la acest fenomen. Accept dreptul oricui de a protesta atât timp cât acest lucru se desfăşoară paşnic, fără a pătrunde, prin violenţă, în Primăria Timişoara, în oricare altă primărie din ţară, în instituţiile statului”, a precizat Fritz.

De asemenea, edilul a solicitat instituţiilor abilitate să îi identifice pe cei care au încălcat legea şi să îi sancţioneze pentru a „preveni repetarea acestui act, în altă parte”.

La rândul său, Jandarmeria Română a precizat, printr-un comunicat, că nu are atribuţii de pază a sediului Primăriei Timişoara şi că „jandarmii aflaţi în zona Primăriei au acţionat imediat după ce au fost sesizaţi”.

În replică, liderul AUR l-a acuzat pe Fritz că manipulează şi se comportă precum Ion Iliescu.

„Ar fi foarte bine ca o parte a presei să ne ia şi nouă declaraţiile, că le dăm de fiecare dată. Ce a spus Dominic Fritz e o minciună sfruntată. Oamenii aceia nu erau aduşi cu autocarul. Nu avem nicio legătură cu Noua Dreaptă care aveau un protest la jumătate de oră după. Încearcă să facă ce făcea Iliescu: ‘bande de legionari’ şi aşa mai departe. Ştiţi discursul lui Ion Iliescu şi îl auzim acum la Fritz şi la Iohannis. Nu s-a comis niciun act de violenţă. Noi am intrat în Primăria Timişoarei fără să vină vreun poliţist local sau vreo altă autoritate să ne întrebe ceva, nici de certificat, nici ce vrem.

De abia la etajul 1 a venit un domn care nu s-a recomandat. Aflăm din postarea domnului Fritz că ar fi managerul oraşului şi am cerut ceea ce voiam de la început: o audienţă pentru domnul Ioan Banciu […] a cărui soţie a fost ucisă de dictatura lui Ceauşescu. De o lună jumătate nu este primit în audienţă, nici el nici alţi timişoreni, de domnul Fritz sau de vreun viceprimar. Asta am cerut. Nu s-a comis nicio violenţă”, a afirmat Simion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *