Departamentul de Stat al SUA: „Diplomaţii americani se vor întoarce în Ucraina”

Politica externa

Diplomaţii americani se vor întoarce în Ucraina după vizita lui Blinken, a anunţat Departamentul de Stat.

Diplomaţii americani vor începe să se întoarcă în Ucraina în această săptămână, a transmis Departamentul de Stat al SUA, după ce secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin s-au întors dintr-o vizită în Ucraina, unde s-au întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Epoch Times.

Cei mai importanţi emisari americani au promis, de asemenea, mai mult de 300 de milioane de dolari în finanţare militară externă şi au aprobat o vânzare de muniţie în valoare de 165 de milioane de dolari, potrivit Associated Press.

Înalt oficialii americani au mai spus că Biden va anunţa în curând candidatul său pentru funcţia de ambasador în Ucraina şi că diplomaţii americani care au părăsit Ucraina înainte de război vor începe să se întoarcă în ţară săptămâna viitoare. Ambasada SUA din Kiev va rămâne închisă pentru moment.

Zelenski anunţase sâmbătă că se va întâlni, duminică, cu oficialii americani la Kiev, dar administraţia Biden a refuzat să confirme acest lucru şi a refuzat să discute detaliile unei posibile vizite, chiar dacă planificarea era în curs de mai bine de o săptămână.

Jurnaliştilor care au călătorit cu Austin şi Blinken în Polonia li s-a interzis să relateze despre călătorie până la încheierea acesteia, nu li s-a permis să îi însoţească în călătoria lor pe uscat în Ucraina şi li s-a interzis să precizeze unde în sud-estul Poloniei au aşteptat întoarcerea membrilor cabinetului. Oficialii de la Departamentul de Stat şi Pentagon au invocat probleme de securitate.

Austin şi Blinken au anunţat o finanţare militară externă în valoare totală de 713 milioane de dolari pentru Ucraina şi 15 ţări aliate şi partenere; aproximativ 322 de milioane de dolari sunt destinate Kievului. Restul va fi împărţit între membrii NATO şi alte naţiuni care au furnizat Ucrainei provizii militare esenţiale de la începutul războiului cu Rusia, au declarat oficialii.

O astfel de finanţare este diferită de asistenţa militară anterioară a SUA pentru Ucraina. Nu este o donaţie din stocurile epuizate ale Departamentului american al Apărării, ci mai degrabă bani pe care ţările îi pot folosi pentru a cumpăra provizii de care ar putea avea nevoie.

Noii bani, împreună cu vânzarea de 165 de milioane de dolari în muniţie care nu este fabricată în SUA şi care este compatibilă cu armele din epoca sovietică pe care le folosesc ucrainenii, ridică suma totală a asistenţei militare americane pentru Ucraina la 3,7 miliarde de dolari de la invazie, au declarat oficialii.

Zelenski i-a îndemnat pe americani să nu vină cu mâna goală. Oficialii americani au declarat că sunt de părere că noua asistenţă va satisface cel puţin o parte din cererile urgente ale ucrainenilor pentru mai mult ajutor. Noua artilerie, inclusiv obuziere, continuă să fie livrată într-un ritm rapid armatei ucrainene, care este instruită cu privire la utilizarea acesteia în ţările vecine, au declarat oficialii.

Pe frontul diplomatic, Blinken i-a spus lui Zelenski că Biden va anunţa nominalizarea sa, diplomatul veteran Bridget Brink, pentru postul de ambasador al SUA în Ucraina.

Ofiţer de carieră în serviciul extern, Brink a ocupat din 2019 funcţia de ambasador în Slovacia. Anterior, ea a deţinut misiuni în Serbia, Cipru, Georgia şi Uzbekistan, precum şi în cadrul Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe. Postul necesită confirmarea de către Senatul SUA.

De asemenea, Blinken i-a spus ministrului ucrainean de Externe că micul personal de la Ambasada SUA de la Kiev, acum închisă, care s-a mutat în Polonia de la birourile temporare din oraşul Lviv, situat în vestul Ucrainei, va începe să facă deplasări de o zi la Lviv în zilele următoare.

Foto: Anthony Blinken (Ian Langston/AFP via Getty Images)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *