Fostul primar Gheorghe Funar scapă de plată după ce a numit maghiara ”limba cailor”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Fostul edil clujean Gheorghe Funar nu va plăti amenda de 2.000 de lei aplicată de CNCD pentru că a numit, în campania electorală din 2014, limba maghiară „limba cailor”. Decizia aparține Curții Supremă a României, informează Ziare.com.

 Funar a fost amendat cu 2.000 de lei de către CNCD în martie 2015. CNCD a argumentat că afirmația primarului că „maghiara este limba cailor” „creează o atmosferă de intimidare, ostilă, pe criteriu lingvistic și etnic” și că „nu contribuie la nicio formă de dezbatere publică ce poate duce la un progres al relațiilor umane”.

Dosarul este vechi de aproape 8 ani şi a ajuns în cele din urmă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Săptămâna trecută, Curtea a calificat ca nefondat și a respins recursul înaintat de CNCD. În acest fel, decizia Judecătoriei Cluj-Napoca din mai 2020, care i-a dat dreptate lui Funar, a devenit obligatorie din punct de vedere juridic.

Instanţa a arătat că fostul primar de fapt nu a intenționat să insulte reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România, să creeze o atmosferă ostilă și intimidantă pe motive lingvistice sau etnice, ci și-a exprimat opiniile politice în „maniera exagerată și provocatoare obișnuită în dezbateri”, „punându-și într-o lumină proastă adversarii”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *