Trăim un șoc real, un șoc de 30 de miliarde lei pe care trebuie să-i dăm înapoit speculanților de pe piața de energie electrică. Acești bani au fost colectați în baza unei legi anume făcută greșit – legea de compensare a prețului la energia electrică – OUG 27/2022, spune într-un comunicat de presă deputatul AUR, Alin Coleșa.
El mai crede că ”Curtea Constituțională, controlată de către Pnl și Psd, căci ei i-au numit pe acei judecători – a decis că trebuie să dăm 30 mld înapoi speculatorilor din energie. CCR a decis – vezi Doamne – că legea ar afecta concurența! O minciună colosală! În fapt, băieții deștepți din energie – speculanții, cei cei care controlează guvernul, au decis.
O scurtă recapitulare – la începutul anului 2022 a fost adoptată celebra ordonanță, OUG 27/2022, de subvenționare a prețului la energia electrică – cea prin care noi aparent plătim 70-80 de bani per KWH, deși prețul real este mult mare mare. Diferența dintre prețul real, de exp de 2 lei / KWH și prețul de pe factură – de 0,68 de bani a fost și este plătită tot de la bugetul de stat, adică tot din buzunarul nostru, al tuturor. Acum trebuie să returnăm și banii colectați din supra-impozitarea prețurilor speculative.
Specula de pe piața energetică nu a putut fi ignorată de tehnicienii din ministere, însă manevrele politice au zădărnicit strădania lor. Au acționat chiar prin Curtea Constituțională. Soluția lor a fost totuși conceptual greșită. În loc să adopte soluția corectă prin care prețul per KWH de pe Piața Spot, a Zilei Următoare să fie prețul mediu ponderat, au adoptat o supra-impozitare atacabilă la Curtea Constituțională. Asta ne costă 30 mld lei.
Ce a făcut Guvernul? S-au băgat cu bocancii în industrie și reguli economice și au decretat că un preț normal de vânzare ar fi de 450 lei / MWh, iar orice profit făcut printr-o vânzare peste acest preț să fie supra-impozitat. O mare prostie. Păi tocmai acel preț speculativ, care trece cu mult de 450 lei / MWH, a fost facilitat de către guvern. Prețul pe care băieții deștepți din energie îl primesc pe piața Spot este prețul cel mai mare, prețul maxim, ofertat pentru cantitatea de energie care acoperă consumul. Și-au dat cu stângul în dreptul. Noi vom plăti încă 30 de miliarde de lei.
Am spus-o foarte clar, am făcut amendamente la lege – soluția firească, cea mai simplă, mai rapidă și constituțională este ca prețul pe piața spot, a zilei următoare, gestionată de către operatorul acestei piețe- OPCOM – să fie un preț mediu ponderat. Fiecare cumpărător să plătească prin OPCOM acel preț mediu ponderat, iar, în final, fiecare vânzător, producător sau intermediar de energie să primească prețul cerut, iar nu prețul maxim. Această soluție ne salva 30 de mld de lei doar în ultimii 2 ani.
Nu mai credeți baliverne – piața energetică nu este una liberă. Avem nevoie de protecție pe această piață. Pentru a putea face acest lucru am nevoie de ajutorul tău. Hai la vot și votează AUR!”.