Președintele Turciei, Recep Erdogan: „Europa încurajează terorismul, nu îmi pasă dacă mă numesc dictator”

Politica externa

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un nou atac la adresa Uniunii Europene, pe care o acuză că încurajează terorismul prin susținerea organizației separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan, explicând că nu îi pasă dacă este numit dictator de către liderii europeni.

„Intreaga Europa incurajeaza terorismul. Chiar daca au catalogat PKK drept organizatie terorista, observam cum PKK actioneaza liber si confortabil in Europa, a declarat Recep Erdogan intr-un discurs televizat, potrivit Mediafax.

„Nu-mi pasa daca ma numesc dictator sau altfel, imi intra printr-o ureche si imi iese pe alta. Pe mine ma intereseaza doar cum imi spune poporul meu”, a afirmat liderul de la Ankara.

Turcia a fost criticata aspru de UE dupa arestarea liderilor formatiunii pro-kurde HDP (Partidul Democratic al Popoarelor), sub acuzatia de terorism. Potrivit procurorilor turci, HDP ar avea legaturi cu miscarea separatista kurda PKK.

Administratia autoritarista de la Ankara a declansat o vasta campanie de epurare a cadrelor dupa tentativa de lovitura de stat din iulie, arestand sau destituind zeci de mii de comandanti militari, magistrati, jurnalisti si profesori universitari, acuzati ca sustin miscarea clericului disident Fethullah Gulen, aflat in SUA.

Uniunea Europeana si Statele Unite au criticat actiunile de reprimare din Turcia. La randul sau, Ankara acuza Washingtonul ca il protejeaza pe Fethullah Gulen si ca ofera sustinere militiilor kurde din Siria si Irak.

In urma cu cateva zile, Recep Erdogan a acuzat Germania ca a devenit „adapost pentru teroristi”.

Erdogan a blocat accesul în Turcia la rețelele de socializare Facebook, Twitter și Whatsapp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *