Președintele Klaus Iohannis a declanșat Referendum pe tema grațierii și modificarea Codului Penal

Politica nationala

„Președintele Klaus Iohannis a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, se arată într-un comunicat de la Administrația Prezidențială.

În acest sens, președintele României a transmis o scrisoare președinților celor două Camere solicitând consultarea Parlamentului.

Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și prim-ministrul Sorin Mihai Grindeanu.

Iată textul scrisorii:

Domnului Călin POPESCU-TĂRICEANU, Președintele Senatului

Domnului Nicolae-Liviu DRAGNEA, Preşedintele Camerei Deputaţilor

Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,

Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată.

Cu întreaga considerație,

Președintele României,

KLAUS WERNER IOHANNIS

Președinte

Reamintim că Iohannis a anunțat luni, 23 ianuarie, că va declanșa procedurile pentru un referendum privind amnistia și grațierea, după valul de proteste din toată țara.

„Este evident că există un larg interes pe această temă a schimbării Codurilor penale și a grațierii. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD”, a spus luni președintele Klaus Iohannis la un eveniment prilejuit de aniversarea Micii Uniri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *