USR nu va participa la consultările anunțate de Sorin Grindeanu

Comunicate Politica nationala

USR cere demisia guvernului condus de Sorin Grindeanu pentru abuzul de putere comis în raport cu celelalte puteri din stat la adoptarea Ordonanței nr 13 și pentru că a propus două texte de acte normative profund imorale şi neconstituţionale.

Nicușor Dan, președintele USR, a declarat duminică într-o conferință de presă:„Cerem primului ministru şi guvernului Grindeanu abrogarea OUG privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală şi cerem retragerea, pentru că poate să o facă, a proiectului de lege privind graţierea de la dezbaterea din Parlament, pentru că proiectul legii graţierii, ca şi OUG care modifică Codurile penale, sunt fundamental viciate şi ele pornesc de la nevoile unui grup de oameni politic corupţi şi nu de la nevoile societăţii”.

Liderul USR a anunțat și că Uniunea nu va participa la consultările cu partidele politice pe care Sorin Grindeanu și-a exprimat intenția să le demareze pe marginea actualului text al Ordonanței 13. Nicusor Dan consideră că acesta nu are legitimitatea să poarte asemenea discuții. Nu am fost contactat şi premierul Grindeanu nu are legitimitatea de a conduce astfel de discuţii. În primul rând, a propus două texte de acte normative profund imorale şi neconstituţionale. În la doilea rând, legiferarea este atributul Parlamentului şi nu al prim-ministrului”, a spus Nicușor Dan.

USR va cere luni, Biroului permanent al Senatului, revenirea asupra calendarului de dezbateri a proiectului de lege privind grațierea, în cazul în care în ședința de duminică Guvernul nu va retrage acest proiect, astfel încât acesta să fie abrogat în regim de urgenţă de către Parlament în săptămâna care urmează.

Nicușor Dan și-a exprimat în conferința de presă respectul pentru oamenii care au protestat în stradă: „Faptul că guvernul se pregăteşte să dea înapoi, este meritul lor şi ceea ce s-a întâmplat zilele astea va rămâne, cred, de acum încolo în conştiinţa politicienilor care se pregătesc sau au de gând să facă acelaşi tip de lucruri. Domnul Grindeanu cred că trăieşte într-o altă realitate atunci când spune că votanţii PSD susţin ceea ce a făcut guvernul. Nu cred că votanţii PSD doresc eliberarea politicienilor corupţi şi întreruperea dosarelor penale ale politicienilor corupţi. Cred că votanţii PSD doresc şi ei o Românie în care legea se respectă, în care cine greşeşte plăteşte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *