Senatorul USR Mihai Goțiu a solicitat Guvernului Grindeanu să ia măsuri față de Schweighofer Holzindustrie, după ce compania austriacă a rămas fără certificare

Comunicate POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Mihai Goțiu, senator USR și vicepreședinte al Senatului, a cerut, printr-o interpelare oficială, Guvernului Grindeanu să ia măsurile legale după ce compania austriacă Schweighofer Holzindustrie a pierdut certificarea referitoare la exploatarea sustenabilă a pădurilor. La sfârșitul săptămânii trecute,Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat disocierea de cel mai mare procesator de lemn din Uniunea Europeană, a cărui activitate principală se desfășoară în fabrici din România.

Practici revoltătoare făcute de cel mai mare consumator de lemn al României

Într-o interpelare făcută, la începutul acestei săptămâni, în plenul Senatului, Mihai Goțiu le-a solicitat vicepremierului Daniel Constantin, care este și ministru al Mediului, și ministrului Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, să explice măsurile pe care le vor lua față de compania Schweighofer Holzindustrie, după ce i-a fost retrasă certificarea FSC. Certificarea are drept scop de a garanta că produsele diferiților procesatori suntrealizate din lemn provenit din păduri exploatate sustenabil.

„Decizia a fost dată recent, mai exact în 17 februarie, și vine după o luptă de durată a activiștilor de mediu,na unor jurnaliști de investigație, a zecilor de mii de cetățeni români care au ieșit în primăvara anului 2015 în stradă și chiar a sutelor de mii de cetățeni europeni, inclusiv români, care au semnat petiții pentru salvarea pădurilor din România, după ce scandalul a căpătat notorietate internațională.
Investigațiile au scos la iveală practicile revoltătoare ale celui mai mare procesator european de lemn, Schweighofer Holzindustrie, mai exact achiziționarea de bușteni exploatați ilegal și/sau proveniți din parcuri naturale ori păduri virgine ale României. Pe fondul protestelor din anul 2015, un control al Ministerului Mediului a constatat, la rândul lui, numeroase nereguli și ilegalități legate de achiziționarea lemnului de către fabricile Schweighofer din România. Toate aceste practici au venit pe fondul unui contract extrem de păgubos pentru țara noastră, încheiat la începutul anilor 2000, care a permis companiei Schweighofer Holzindustrie să capete o poziție dominantă în piață, să dicteze prețurile, să influențeze în mod dramatic industria autohtonă de mobilă și să devină cel mai mare complice al defrișărilor ilegale din România”
, a afirmat senatorul USR, Mihai Goțiu.

Fostul jurnalist clujean a mai spus că, într-o analiză pe care a realizat-o în 2015, pornind de la volumul de lemn declarat oficial de Schweighofer Holzindustrie că este prelucrat în fabricile sale și exportat sub formă de cherestea și alte produse semifabricate, rezulta că materia primă utilizată pentru fiecare loc de muncă în fabricile companiei austriace afecta (și afectează) materia primă pentru alte peste 30 de locuri de muncă în industria mobileI.

„Dincolo de situația tragică pentru pădurile din România, prin exploatări masive și/sau ilegale, dincolo de limita de sustenabilitate, exportând cherestea, și nu mobilă, Schweighofer exporta, și exportă și acum, de fapt, anual, peste 100.000 de locuri de muncă, cu tot ce înseamnă acest lucru pentru economia României! Din perspectiva funcției pe care o dețin acum, de senator, voi umări ca decizia retragerii certificării FSC să fie pusă în pratică și le solicit pe această cale tuturor instituțiilor publice de control să verifice punerea în practică a deciziei, mai exact să verifice ca lemnul și produsele din lemn fără certificat de proveniență ale Schweighofer să nu se mai poată comercializa în magazinele din România”, a arătat vicepreședintele Senatului.

Senatorul Mihai Goțiu, către reprezentanții Guvernului: „Alăturați-vă eforturilor societății civile care
luptă pentru un mediu sănătos!”

Mihai Goțiu le-a mai cerut vicepremierului Daniel Constantin și ministrului Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, să se alăture eforturilor societății civile care luptă pentru un mediu sănătos și pentru un viitor bazat pe o dezvoltare economică sustenabilă și în folosul cetățenilor români, solicitându-le să-și exercite atribuțiile din domeniu pe care și le-au asumat la investirea în funcție. În acest context, parlamentarul USR le-a solicitat reprezentanților Guvernului Grindeanu implementarea integrală (mai exact transpunerea integrală în legislația românească) a EU Timber Regulation, al cărui scop final este stoparea tăierilor ilegale de lemn, prin împiedicarea și sancționarea drastică inclusiv a comercializării produselor din lemn fără certificare de proveniență din păduri exploatate sustenabil. În finalul interpelării, vicepreședintele Senatului a solicitat Executivului să prezinte un raport privind stadiul actual al implementării EU Timber Regulation în România (ce s-a implementat și ce nu), precum și un calendar privitor la inițiativele legislative pentru transpunerea integrală a Regulamentului în legislația autohtonă, precum și înștiințarea oficială a marilor retaileri din România cu privire la pierderea de către Schweighofer Holzindustrie a certificării FSC.

În ultimii săi doi ani ca jurnalist, actualul vicepreședinte al Senatului, Mihai Goțiu, s-a luptat pentru demascarea abuzurilor companiei austriece, precum și pentru stoparea achizițiilor „netransparente” de produse din lemn ale Holzindustrie Schweighofer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *