Fostul vicepremier și ministru al Dezvoltării, Vasile Sebastian Dâncu, și-a lansat cea mai recentă carte în cadrul ediției a XVIII-a a Târgului de Carte Gaudeamus din Piața Unirii ediția a treia a volumului „Politically Incorrect – Scenarii pentru o Românie posibilă”, care reprezintă o colecție de editoriale scrise de autor în revista Sinteza și acoperă ultimele mișcări de pe scena politicii românești.
Au vorbit despre carte Irina Petraș, președinta Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj; academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai; poetul Ion Mureșan, laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” (2013) și Vasile Iuga, Senior Advisor al PwC România.
Evenimentul editorial a început la ora 12:30 în foaierul Târgului de Carte Gaudeamus, unul care s-a dovedit a fi neîncăpător pentru o asemenea lansare editorială „cu greutate”, la care au participat numeroși oameni politici, între care îi menționăm pe deputații Horia Nasra, Cristina Burciu și Cornel Itu, senatorul USR Mihai Goțiu, consilierii locali Radu Moisin și Radu Constantea, foștii parlamentari Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș, fostul chestor de poliție Teodor Pop Pușcaș, precum și numeroși oameni de cultură și jurnaliști din Cluj-Napoca.
„Politicienii se raportează numai la cifre macro, se uită la creșterea economică, se uită la modul cum se articulează anumiți indicatori în comparație cu alte țări europene. În timp ce noi creștem cu 5% și suntem primii la creștere în Europa, avem 40% din populație care este săracă, avem 8.5 milioane de români care trăiesc cu sub 100 de euro pe lună și 1.5 milioane care trăiesc la limita sărăciei deși lucrează 8 ore. Mi se pare că politica s-a îndepărtat de această realitate, politicienii fac politică, uneori de bună credință, dar sunt departe de oameni. Se face o politică din birou mai mult. În momentul în care te duci între oameni și vezi ce se întâmplă în societate, atunci chiar dacă ești politically incorrect la un moment acest tip de incertitudine poate să reseteze politica românească. A pune oamenii înaintea profitului e un lucru important pentru mine în sensul acesta, a nu face politici populiste numai de dragul acestora, ci a duce banii acolo unde este nevoie de ei.
Politica are nevoie de o reumanizare, de a reveni la câteva valori foarte simple, cea mai importantă valoare este să pui oamenii pe primul loc. Militez pentru o politică activă pentru că în acest moment politica noastră este total ruptă de propriul destin. Am încercat să folosesc foarte multe cifre în această carte, dar să țin un discurs în care să se audă vocea sociologului în societate. Din păcate sociologia a dispărut din contextul criticii sociale, iar eu asta încerc să îi conving pe tinerii mei doctoranzi, care au început să scrie cărți despre asta, să arătăm oamenilor ce ar trebui să fie făcut și să participăm la nașterea unui sens colectiv. Sociologii ar trebui să fie alături de intelectuali, de oameni de cultură și să lucreze la un proiect de societate.
Oamenii și-au pierdut speranța, încrederea în instituții, în politicieni și, evident, nu participă la vot, dar aceasta este o soluție, însă nu este singura neparticiparea la vot. Există un curent în politologie care spune că trebuie să participe care știu ce vor și să hotărască sensul pentru societatea respectivă, ori la noi nu se întâmplă asta. Cât mai mulți oameni care merg la vot legitimizează forța politică”, a susținut Dâncu într-o relatare pentru presă înaintea evenimentului.
Invitat special la Cluj pentru lansarea cărții, ministrul Culturi, Ionuț Vulpescu, a vorbit în termeni laudativi despre această carte.
„Mulțumesc pentru invitație, am venit cu mare bucurie la un eveniment important cum este Târgul Gaudeamus și am venit cu atât mai mult întrucât asistăm astăzi la un eveniment special, o lansare specială, și mă gândeam văzând atâta lume și totuși dacă ne gândim la titlul cărții, <Strategii pentru o Românie viitoare>, nicio strategie pentru o Românie viitoare nu poate să aibă în centrul decât cartea. Revista Sinteza este o apariție cu totul specială în peisajul cultural românesc, una dintre puținele publicații care îndeamnă la dialog și la polemici adevărate. Cartea este plină de imagini memorabile, e o carte expresivă, cu foarte multe referințe culturale și literare. Sigur că Vasile Dâncu între omul politic și omul academic, între sociolog și poet se mișcă cu naturalețe și asta îți dă o șansă, trăiești cumva mai multe vieți într-una singură și din când în când te întâlnești și ai responsabilităti publice. Această carte îndeamnă la refacerea acestui dialog dintre noi, dintre instituții și dintre culturi, este o carte aparent pesimistă care transmite un mesaj optimist”, a fost mesajul ministrului Vulpescu.
Dâncu a vorbit ultimul în fața audienței despre carte, explicând care este scopul politicii și cum actuala garnitură de politicieni au pierdut acest scop.
„Această carte este parte din proiectul mult mai larg Sinteza și mi-a venit ideea de a o scrie când eram pe o autostradă din America. Ceea ce am vrut să spun în această carte este că politica s-a îndepărtat foarte mult de oameni și unde să își regăsească adevărata menire. Ca să vă spun și un mic secret, am visat că această carte ar putea fi începutul unui ciclu politic în alegerile din decembrie, am crezut că un nou ciclu politic in care va veni o putere nouă va încerca să ia măcar două trei idei din această carte. Scopul politicii este omul, iar noi am pierdut acest lucru. Scopul politicii nu este să crească PIB-ul, ci este fericirea oamenilor. Asta trebuie să facă administratorii din politică, să redescoperim omul, să considere că omul este mai important decât propriul tău partid, România este mai importantă decât partidul din care faci parte. Acesta este un prim pas pe care trebuie să îl facem. Din birou nu vezi suferința oamenilor, ci vezi doar rapoarte și studii. Nu se vede inegalitatea din birourile politicii. Această carte este și una critică, dar eu cred în rolul sociolgiei și aducând un mesaj critic. Îmi pare rău că sociologia a dispărut, iar vocea sociologului nu se mai aude în Cetate, cred că sociolologii trebuie să fie acolo și să își spună părerea.”, a precizat sociologul.
Cartea a apărut sub egida Editurii Școala Ardeleană.