Alegeri în PNL Cluj – La vremuri noi, tot noi! Candidat unic la șefia organizației, Daniel Buda, reales din nou!

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

PNL Cluj a organizat duminică, 23 aprilie, începând cu ora 10, ședința Comitetului de Coordonare Județean pentru alegerea noului Birou Politic, la Grand Hotel Napoca. 

Din prezidiu nu au lipsit principalii lideri ai partidului, Raluca Turcan, președinte interimar PNL, Cristian Bușoi, secretar interimar, Cătălin Predoiu, Ludovic Orban, dar și liderii locali Emil Boc, senatorul Marius Nicoară, Alin Tișe, Dan Tarcea, europarlamentarul Daniel Buda, deputații Sorin Moldovan, Florin Stamatian și Adrian Oros, secretarul Mircea Abrudean.

După discursurile liderilor PNL a urmat prezentarea raportului de activitate al PNL de către europarlamentarul Daniel Buda și alegerile pentru conducerea filialei județene. 

Pentru funcția de președinte unicul candidat a fost Daniel Buda, iar pentru funcția de prim-vicepreședinți au candidat Mircea Moroșan și Marius Nicoară

Trezorier: Petru Călian

Membri: Andro Marinel, Alexandru Coroian, Zoltan Coraian, Giulian Groșan, Anca Hodorogea, Minodora Luca, Marc Marinela, Angela Marchiș, Marius Mînzat, Aurelian Mureșan, Marius Mureșan, Mircea Pușcă, Ciprian Rigman, Iuliu Sămărtean, Cosmin Todea

Președinte Comisia de Arbitraj Județean: Călin Tuluc

Președinte comisia județeană de Revizii și Cenzor: Gheorghe Șerban

Vicepreședinți:

Servicii și strategii politice: Horea Șulea

Imagine, comunicare, Relatii cu Mass-Media, purtător de cuvânt: Mariana Leș

Politici Economice, mediu de afaceri, dezvoltare regională și fonduri europene: Cristian Haiduc

Politici sociale, relații sindicate, patronate, ONG-uri și grupuri de cetățeni: Dan Tarcea

Politici privind administrația publică, justiție, siguranță națională, ordine publică și siguranța cetățeanului: Dorin Lojigan

Politici în agricultură, silvicultură, mediu și dezvoltare rurală: Dorel Secară

Politici în sănătate: Radu Moisin

Politici în educație, cercetare, cultură, culte, minorități și sport: Dan Gavrea

Ședința de alegere a noii conduceri a Biroului Permanent Județean a PNL Cluj a fost mai degrabă un motiv de campanie pentru candidații la presedentia partidului care va fi decisă la Congresul din 17 iunie. Cătălin Predoiu și Ludovic Orban nu au ratat ocazia de a încerca să mai atragă un sprijin în plus din partea liberalilor clujeni. Astfel, nu au încetat să curgă laudele la adresa organizației județene a PNL Cluj, care a câștigat toate războaiele politice cu PSD în ultimii ani, filiala clujeană fiind considerată de conducerea partidului drept una model pentru celelalte filiale. 

Discursurile politice ale liderilor PNL a însemnat atacuri la adresa PSD-ului, a USR-ului, a guvernului Grindeanu și o încercare de recredibilizare a partidului în rândul electoratului pierdut în ultimii ani. Toți cei care au luat cuvântul au făcut apel la unitate, respect, muncă și au spus  că PNL a ajuns un partid scindat și divizat.  

Vă oferim principalele declarații:

Marius Nicoară: „Cu mulți dintre voi am facut campanii de 27 ani. Suntem oamenii care am făcut ca dreapta să guverneze județul Cluj. Din acest punct de vedere cred că la Cluj este momentul să dăm exemplu întregii Românii ce înseamnă o guvernare de dreapta. Ultimele alegeri au demonstrat că suntem cei mai buni din România. Voi cei din sală sunteți oamenii care ați muncit pentru PNL, pentru că noi cei care am fost în fruntea dumneavoastră nu am fi reușit să ajungem.

Scopul politicii este acela să guvernăm, să putem sprijini comunitățile locale”.

Raluca Turcan: „Sunteti o organizație reper, o organizație fanion, sunteți un partener de competiție pentru organizația pe care o conduc eu, cea din Sibiu. Vă apreciez din tot sufletul și mi-aș dori ca politic și în slujba interesului public să mergeți din ce în ce mai bine si să fiți din ce în ce mai puternici. Din nefericire, la nivel de țară au fost două organizații județene care au bătut PSD-ul, Cluj și Sibiu, și cred că asta ar trebui să ne de-a de gândit. Vreau să vă mulțumesc din suflet în calitatea mea de președinte interimar că ați trimis în Parlament oameni tineri și cu expertiză. Meritați toată prețuirea noastră și tot sprijinul nostru pentru viitor.

Aveți un europarlamentar extrem de apreciat și recunoscut la nivel de european care vă merită respectul – Daniel Buda. Aici sunt mulți oameni care au înțeles că politica este mijlocul prin care putem să îi sprijinim pe cei care sunt în afara politicii. Și pentru că sunteți o organizație fanion, un barometru pentru politica românească, o țară întreagă se uită spre ce face organizația dumneavoastră. PNL are o mare provocare, urmează niște alegeri interne în 17 iunie, iar dumneavoastră ca organizație fanion aveti obligația de a da semnalul unei alegeri ferme.

Am datoria ca la viitoarele alegeri interne să mă asigur că toți colegii au înțeles ce s-a întâmplat și să corecteze ceea ce s-a greșit. Faceți un mic exercițiu și gândiți-vă că am fi ajuns la guvernare cu acest partid care scârțâie din toate încheieturile, credeți că dacă am fi fost la guvernare cu acest partid am fi reușit? Am avut în trecut o cruntă lipsă de dialog între centru și cei din teritoriu, o fractură.

De aceea cred că dacă noi înțelegem ceea ce nu a functionam și corecțăm, putem spera ca în viitor poate fi văzut ca o reală alternativă la guvernare pentru PSD. Dacă noi acționăm cum am mers perspectivele sunt foarte mici. Noi trebuie să fim cei care ne alegem viitoare direcție a PNL. În unele județele bazele sunt praf. De asta am propus un congres mare, de 5000 de oameni, pentru ca toți oamenii să poată să meargă și să aibă un cuvânt de spus în viitorul PNL.

Soluția este la dumneavoastra și sunt două căi, una în care cădem pradă iluziilor sau unii care sunt dispuși să își fractureze partidul pentru a-și trimite câțiva oameni în Parlament. Toate acestea sunt niște pericole reale, care se întâmplă și în politica europeană.

Noi în PNL avem și o alternativă, să fim uniți, puternici, orientați spre ceea ce așteaptă oamenii de la noi. Trebuie să demonstrăm în fiecare zi că PNL poate fi o alternativă reală la PSD. Am fost în multe organizații județene si am văzut lipsă de vlagă, lipsa de soluții. Tuturor le-am spus că trebuie să munciți pentru PNL, să puneți mai mare preț pe echipă și să trageți pentru această echipă. La Sibiu am pus noțiunea de echipă mai presus de orice interes personal.

În interior cred că trebuie să aducem la decizia politică mai mulți oameni buni. Am văzut în organizatiile județene o grămadă de oameni buni, cu discurs, dar nu au șansa să ajungă la decizie.

De aceea cine va prelua conducerea PNL să construiască zi de zi și să îi promoveze pe acei oameni buni.

Să ne concentrăm în discursul public pe soluții.

Cred că bazinul PNL este undeva la 20%, cu campanii decente, dar ca să ajungem la mai mult trebuie să recuperăm acel electorat urban pe care până si domnul Emil Boc și alții au simțit că l-au pierdut, s-au dus spre alte curente gen USR. Nu credeți că avem datoria de a le oferi o alternativă în PNL, dar trebiue sa ne asumăm o bătălie politică. Pe câți vedeți că îl atacă pe Dragnea că e corupt? Aici trebuie să venim noi cu toată forța și să sancționăm ceea ce alții greșesc și să punem altceva în loc.

Vreau să vă zic că, din nefericire pentru PSD si din fericire pentru noi, cei care se uită și așteaptă soluții de la PNL sunt total diferiți de PSD. Noi trebuuie sa mergem spre ceilalți oameni care resping PSD, să facem diferența clară între noi și PSD. Am înțeles că soluția pe termen lung pentru România este să ai un președinte votat de 6 milioane de oameni, să ai un program de țară și exemple de primari și consilieri care își fac datoria pentru comunitatea lor. Aceasta este datoria noastră pe termen lung.

În concepția celor care vor un PNL puternic trebuie să alegem asumare si nu blat, trebuie să alegem curaj și nu mimare, trebuie să alegem soluții pentru oameni. Dați exemplu întregii țări că știți ce trebuie făcut pentru viitorul Partidului Național Liberal”.

Cristian Bușoi: Vă felicit pe toți cei din organizația Cluj. Noi ne uităm la organizația voastră ca la una cu rezultate foarte bune, pragmatică, echilibrată și care știe să facă echipă pentru a obține rezultate.

Ce se strigă în Piața Victoriei se aude mai tare abia după ce se strigă în Piața Unirii din Cluj.

Este important ca PNL să iasă consolidat din aceste alegeri interne. PNL să rămână unit și după aceste alegeri.

Este important să vorbim despre soluții și despre viitor.

Este nevoie ca PNL să rămână unit, Bucureștiul și Clujul sunt cele două capitale ale României și ideea că am putea tăia partidul în două este la fel de greșită ca cea prin care am putea tăia România în două.

PNL Cluj este o organizație foarte puternică și ideea că ar putea veni cineva din afară să le spună celor din Cluj

Domnul Emil Boc a luat niște decizii grele pentru economia României cât era premier, într-o perioadă în care economia s-ar fi putut prăbuși. El a avut curajul să vină să candideze la Cluj, iar astăzi orașul este mult mai bine administrat ca și Bucureștiul.

Cred cu tărie că politica românească nu mai are nevoie de vedete, ea are nevoie de oameni care duc până la capăt ceea ce promit că vor face.

PNL are nevoie de mai mult curaj și de mai multă claritate în raport cu electoratul propriu.

PNL trebuie să îsi asume o poziție clară, nu putem fi și cu mediul privat si cu cel public. Trebuie luptat mai dur cu evaziunea fiscală, trebuie crescute investițiile, trebuie pedepsiți evazioniștii, asta trebuie să facă guvernarea liberală.

PSD nu face altceva decât să promoveze traiul pe datorie.

Cred că PNL poate bate PSD, dar condiția este să facem opoziție, să atacăm în permanență deciziile PSD și să construim un parteneriat eficient cu președintele Iohannis. Trebuie să ne trezim și să mergem în acea direcție uniți”.

Ludovic Orban: „Sunteți una dintre cele mai puternice organizatii ale PNL, nu sunt în situația de a vă da sfaturi și de a vă spune ceea ce aveți de făcut, dimpotrivă vreau să învăț de la voi. Vă felicit pentru locul 1 de la prezidențiale și vă felicit pentru că și la locale sau parlamentare ați fost pe podium, dar mai ales pentru rezultate de la parlamentare pentru că ați obtinut un scor impresionant.

Cred  în destinul Partidului National Liberal, așa cum Emil Boc după mandatul de prim-ministru a rennăscut și a câștigat un mandat de primar, la fel poate să renască si PNL.

Mă bucur că îi vad alături pe Marius Nicoară și Emil Boc, care în 2012 au fost protagoniștii unei epopei. Când îi văd împreună într-o relație atât de armonioasă și de prietenie, cred că în PNL această armonie va deveni regulă.

După zăpadă mieilor vin vremuri bune pentru PNL. Trebuie numai să ne alegem cu înțelepciune conducătorii, trebuie după aceea să avem grijă să îi tragem de mânecă atunci când greșesc. Trebuie să ne recăpătăm credibilitatea în mesajul public. Trebuie să spunem cu adevărat ceea ce credem. Trebuie să ne batem pentru partea sănătoasă a societății.

Și pentru că astăzi este Sf. Gheorghe, am convingerea că PNL va avea sulița pregătită pentru a răpune balaurul roșu”.

Cătălin Predoiu: „Aveți una dintre cele mai puternice filiale ale PNL. Mă simt bucuros pentru că elogiile la adresa dumneavoastră și în special la adresa primarului Emil Boc vin acum de la mulți care spuneau acum câțiva că nu mai trebuie să candideze.

Eu nu am să mă risipesc în mai multe cuvinte despre ceea ce faceți dumneavoastră pentru că știți mai bine ce trebuie să faceți, pentru că știți mai bine că vorbele frumoase vin și trec, dar munca rămâne.

Vă felicit și vă admir pentru că sunteți un exemplu pentru PNL.

Eu sunt aici pentru că suntem datori să fim într-un moment foarte delicitat nu neapărat pentru PNL, dar și pentru țară.

În decembrie am constatat cifrele dezastrului pentru România.

Avem o guvernare deja compromisă, condusă de un șef de partid care ar trebui să aibă alte preocupări nu să conducă țară și un guvern condus de un neica nimeni, Grindeanu. Asta e ceea ce văd românii.

Din păcate, ce li se poate opune acestor nevolnici din PSD? La PMP vedem un spectacol trist, nu comentez mai mult. La USR vedem un frumos club de tineri turiști prin Parlamentul României, experiență zero. Și atunci ajungem la noi și ceea ce facem pentru partid și pentru România. Sunt foarte mulți doctori despre trecut, nu mă iau la concurs cu ei, dar vreau să ne uităm în față. Unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie făcute în PNL este decooperativizarea.

Cred că vremea cooperativelor a încetat, e vremea oamenilor liberi, ce potential au pentru reprezentarea partidului. Forță în PNL există, oameni ca Daniel Buda, forță și expertiză există, trebuie doar să ne scuturăm de metehne.

Eu optez pentru un partid de luptători. Noi avem două drumuri în față, ori fiecare pe drumul lui, ori reușim împreună. Eu am încredere că vom reuși împreună.

Trebuie să învățăm să ne respectăm mai mult.

Doar ne-am creionat viziunile despre partid, moțiunile sunt foarte importante.

Am trecut prin momente mai grele decât acesta, Emi Boc știe, și se poate depăși și acest moment, dar e nevoie de intransigență. Asta e viziunea mea: începem în campanie și terminam la guvernare, cu un prim-ministru PNL. Sunt gata să dau partidului nu numai laude, dar și lacrimi, sudoare și sânge așa cum spunea un vechi ministru, veniți lângă mine. Dacă vreti luptă, dacă vreți opoziție la PSD, eu vă chem alături de mine și ne vedem în campanie”.

Unic candidat la șefia PNL Cluj, Daniel Buda și-a prezentat programul pentru un nou mandat de președinte al PNL Cluj, într-o sală în care puțini l-au ascultat, iar membrii liberali făceam cozi la cabinele de vot.

Membrii partidului au luat parte la o mic cocktail înaintea așteptării rezultatelor „surprinzătoare” ale voturilor. Ei au profitat de prezența principalilor lideri centrali ai partidului pentru a-și face selfie-uri și poze cu ei. Cea mai solicitată la fotografii a fost  Raluca Turcan, președintele interimar PNL.

Rezultatul alegerilor în PNL Cluj nu sunt deloc surprinzătoare, fiind mai mult de fațadă, rezultatele știindu-se de la început. A fost mai degrabă ca o întâlnire duminicală între activul de partid.

Daniel Buda a fost reales cu o majoritate covârșitoare de 389 de voturi.

Marius Nicoara și Mircea Moroșan, prim-vicepreședinți.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *