USR a atacat la CCR legea care desfiinţează conflictul de interese

Politica nationala

Preşedintele USR, deputatul Nicuşor Dan, a precizat, luni, 8 mai, că parlamentarii USR au atacat la CCR legea prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, sesizarea fiind semnată şi de o serie de parlamentari PNL. 

Întrebat câţi senatori PNL au semnat sesizarea, liderul USR a răspuns: „Cred că şapte sau opt, nouă sau zece. Nişte colegi s-au ocupat. Au fost majoritatea de la noi”.

Liderul USR a arătat că în sesizarea depusă la CCR au fost invocate două potenţiale elemente de necosntituţionalitate, unul privind încălcarea principiului bicameralismului, al doilea privind încălcarea principiului care stipulează că tratatele internaţionale la care România este parte prevalează în faţa dreptului intern.

„Vorbind grosier, după legea asta, dacă cineva ajunge primar şi dă un contract unui fost angajat al lui, nu este niciun conflict de interese – asta este schimbarea în termeni populari”
, a precizat Nicuşor Dan, referindu-se la criticile aduse legii respective.

Sesizarea USR se referă la Legea care modifică articolele 301 şi 308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *