Se rupe USR-ul in doua? Mai multi parlamentari sunt nemultumiti de Congresul pentru alegerea noului presedinte!

Politica nationala

Congresul USR organizat sambata, 28 octombrie, pentru alegerea noului presedinte este contestat de 16 parlamentari și lideri de filiale județene, care susțin că Biroul Naţional a făcut tot posibilul pentru a anula alegerile de la Bucureşti, în baza cărora Cristian Seidler ar fi câştigat „legitim şi curat” conducerea USR, şi a organizat alegeri paralele, nestatutare.

După ce Dan Barna a fost ales președinte al USR la congresul de sâmbătă, fostul președinte al partidului, Nicușor Dan, s-a declarat „șocat” de faptul că tabăra câștigătoare „nu reacţionează la abuz, la ilegalitate, la denaturarea scopurilor pentru care organizaţia s-a creat”.

Mesajul fostului lider al USR Nicusor Dan:

„Mai multe persoane importante din USR reclama neregulile Congresului de ieri. Acum avem cifrele. La congresul USR de ieri au lipsit sau si-au anulat votul 96 de persoane din lista de 276 de delegati (din care aprox. 90 din afara Bucurestiului). Daca adaugam pe cei 58 de delegati pro-Seidler alesi initial la Bucuresti, Cristian Seidler ar fi castigat din primul tur (cu aprox. 150-160 de voturi). Pe sistemul impus la al doilea rand de alegeri din Bucuresti, ar fi luat in aici maximum 35 de voturi. Adica, ar fi obtinut in total 125 la Congres si ar fi pierdut in turul doi in fata coalitiei Barna – Alexandrescu. Anularea nestatutara a alegerilor din Bucuresti a decis asadar presedintele USR.

Vreau sa explic si de ce vorbesc despre ce se intampla in USR. Am plecat din partid crezand ca las in urma o organizatie de oameni principiali care merge pe drumul ei. Am respectat decizia majoritarii. I-am apreciat in special pe oamenii care mi-au spus in fata (si am imaginea momentului intiparita in memorie) ca vor vota pozitionare fata de referendumul pentru familie, ca e o decizie de principiu pentru ei, ca principiile lor prevaleaza in fata optiunii mele. Ei bine, sunt socat sa vad ca exact acele persoane nu reactioneaza la abuz, la ilegalitate, la denaturarea scopurilor pentru care organizatia s-a creat. Parlamentarii juristi, cu care USR-ul se mandreste cand fac opozitie la atacurile la justitie ale PSD-ului, spun ca alegerile din Bucuresti au fost anulate nestatutar, solicita arbitraj independent, si nimeni din tabara avantajata de decizie nu doreste o dezbatere pe fond, nu isi consulta un prieten avocat.

Eu nu mai sunt in partid, dar in USR au ramas oameni care au venit pentru mine, care au muncit pentru USR timp de mai bine de doi ani, carora le-am recomandat sa ramana dupa ce eu am plecat si care imi spun ca nu mai suporta nelegalitatea si denaturarea scopurilor USR-ului. Fata de acesti oameni am o responsabilitate. Mesajul meu de ieri (in termeni poate prea duri, dar corect in fond) si mesajul meu de azi sunt o asumare a acestei responsabilitati”, a precizat Dan.

De asemenea, deputatul USR Mures, Lavinia Cosma, a luat si ea atitudine cu privire la neregulile semnalate. 

„Respectarea regulilor este un principiu fondator al USR și începe în interiorul USR. Dacă USR este corupt din interior, el nu își poate îndeplini misiunea publică de a curăța politica românească.

Este așadar de datoria noastra să semnalăm public faptul ca regulile au fost incalcate in mod repetat de catre Biroul Național al USR.

Alegerile de delegați din 15.10. 2017 de la București au fost statutare, dar rezultatul nu a convenit pentru ca 58 din cei 63 de delegați îl susțineau pe Cristian Seidler. Cu acest rezultat la București și cu susținerea din țară (96 de delegați au lipsit sau și-au anulat votul), Seidler ar fi câștigat președinția USR din primul tur – legal, legitim, curat.

Biroul Național a facut tot posibilul pentru a anula alegerile de la București și a organizat alegeri paralele, nestatutare, care au durat 3 zile de “organizat”. S-au făcut multiple abuzuri: votanții au fost desemnați de catre Biroul National, iar pe liste au fost trecute persoane care nu au candidat să fie delegați.

Comisia Municipală de Arbitraj a Municipiului București a constatat aceste nereguli și a declarat alegerile paralele din 23-25.10.2017 nestatutare. Ca atare, Congresul Extraordinar este nestatutar, deoarece a primit delegați aleși nestatutar.

Așa cum s-a vazut și la vot, rezultatul ar fi fost cu totul altul daca aceste incalcari ale statutului nu s-ar fi produs.

Prin urmare, solicitam presedintelui votat ieri la un Congres viciat – precum si celor care l-au impins in fata – sa ia act de situatia creata prin ilegalitatile pe care le-au girat sau chiar instrumentat. Cerem recunoasterea crizei de moralitate si legitimitate de la varful USR, remedierea de urgenta a problemelor si revenirea la principiul respectarii regulilor inclusiv si mai ales in interiorul partidului”, a precizat Cosma.

Lucian Stanciu-Viziteu- deputat si presedinte filiala Bacau
Mihai Botez-deputat 
Lavinia Cosma-deputat 
Cosette Chichirau-deputat 
Cristi Ghica-senator
Ramona Dinu-senator 
George Dirca-senator
Bogdan Rodeanu-deputat si presedinte filiala Galati
Andrei Plujar-presedinte filiala Caras-Severin
Nicusor Lina-presedinte filiala Teleorman
Catalin Stancu-presedinte filiala Braila
Ana Ciceala-Consilier municipal
Cami Mahalean-presedinte filiala Deva
Cristina Coroblea-Consilier local sector 5
Mihaita Sava-presedinte filiala Buzau
Gabriela Olar-presedinte USR Salaj
Andrei Postica – vicepresedinte Galati Lucian Chiriloi -membru BL Galati
Daniel Zinica -membru BL Galati
Petru Pletea-membru filiala Focsani
Mihaela Roman-membru filiala Buzau
Alin Arsu-consilier municipal
Radu Miruta-presedinte filiala Gorj
Bogdan-Florin Cristea – vicepreședinte filiala sector 2
Catalin Diaconu – membru USR Gorj
Stroie Marius – vicepresedinte USR Gorj
Stoian Laurentiu – membru BL USR Tg Jiu
Bliduti Marius – membru USR Gorj
Bogdan Gradinaru – USR Ilfov
Leonard Oprea – vicepresedinte USR Braila
Ionuț Voinea – vicepreședinte USR Caraș-Severin
Vlad Bucur – membru USR Sector 2
Cosmin Manole-consilier local

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *