USR Cluj: Dragnea se răzbună, condamnă România la înapoiere prin Legea bugetului de stat

Comunicate POLITIC/ADMINISTRAȚIE

USR va susține majorarea la 60% a cotei din impozitul pe venit care revine comunelor, orașelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit.

„Am discutat cu colegii din USR și am depus un amendament în acest sens la Legea bugetului de stat, pentru a compensa astfel diminuarea bugetelor locale din cauza așa-zisei ”revoluții fiscale”, a declarat senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu.

„De altfel, USR a mai depus un amendament prin care vom cere majorității PSD și ALDE să-și respecte promisiunile făcute atât în timpul campaniei electorale, cât și în urmă cu mai puțin de o lună, când premierul Mihai Tudose a afirmat în timpul dezbaterilor de la moțiunea de cenzură că această cotă va fi majorată la 100%”, a adăugat vicepreședintele Senatului.

„Diminuarea drastică a sumelor care revin bugetelor locale este o răzbunare a Coaliției de guvernare PSD – ALDE împotriva locuitorilor din marile orașe, care vor fi cele mai afectate de această măsură și unde au avut loc cele mai puternice manifestări civice din acest an. De suferit vor suferi, însă, toți cetățenii români. Cluj-Napoca, la fel ca alte orașe mari ale României, e pol de dezvoltare pentru o întreagă regiune. În ultimii ani, Clujul a atras mii de tineri, care în loc să emigreze au venit aici. Salariile nu sunt însă singurul indicator al calității vieții într-un oraș. Marile orașe trebuie să-și dezvolte infrastructura de transport în comun, să ofere servicii de calitate în educație, sănătate, cultură, sport, spații comunitare, parcuri. E o inconștiență totală să reduci sau să blochezi asemenea investiții. Astfel, d-nii Tudose, Dragnea și Tăriceanu îi îndeamnă pe cei mai capabili dintre tineri să plece, să aleagă în locul orașelor României, țări unde asigurarea unor asemenea servicii ține de normalitate. Lovind în polii de dezvoltare, efectele se vor ține în lanț, iar România va fi condamnată ireversibil la depopulare și înapoiere economică”, a explicat Mihai Goțiu.

„Le solicit parlamentarilor PSD, ALDE dar și UDMR să voteze acest amendament ținând cont de interesele cetățenilor pe care îi reprezintă, și nu de cele meschine și iresponsabile ale lui Dragnea și Tăriceanu. De asemenea, îi rog pe cetățenii acestor orașe să-și contacteze parlamentarii și să le solicite să voteze majorarea la 60% a cotei din impozitul pe venit care revine comunelor, orașelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit”, a mai spus senatorul clujean.

Conform calculelor făcute de Primăria Cluj, prin aplicarea noilor prevederi fiscale, bugetul local pe anul 2018 va pierde 28 de milioane de euro comparativ cu anul 2017. Pentru a compensa această diminuare, e nevoie de majorarea la 60% a cotei din impozitul pe venit care revine bugetelor primăriilor. La moțiunea de cenzură, pe 23 noiembrie, premierul Mihai Tudose a promis majorarea acestei cote la 100%:

„Susţineţi că am promis primarilor că 100% din impozitul pe venit va reveni autorităţilor locale. Da, este adevărat. Şi ne vom ţine de cuvânt. Acest lucru îl vom face prin Legea bugetului de stat”, a spus Tudose. În proiectul Legii bugetului de stat trimis de Guvern în Parlament, la sfârșitul săptămânii trecute, majorarea e nesemnificativă, de la 41,7% la 43%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *