Simona Camelia Marcu este noul preşedinte al CSM

Politica nationala

Judecătorul ÎCCJ Simona Marcu este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), magistratul fiind singurul candidat pentru această funcţie.

Decizia a fost luată cu 11 voturi pentru şi opt împotrivă.

La audieri, judecătorul Andreea Chiş a întrebat-o pe Simona Marcu dacă ar fi dispusă să voteze la vedere în privinţa apărării independenţei justiţiei privind anumite articole, răspunsul judecătoarei fiind afirmativ.

„Nu orice afirmaţie din spaţiul public trebuie să atragă automat o apărare de independenţă, ci trebuie să verificăm dacă există o bază factuală şi dacă s-a comis realmente o intruziune”, a spus magistratul.

În ceea ce priveşte comunicarea cu mass-media, judecătorul spune că ar prefera ca plenul să fie un pic mai vizibil, cu mesaje ţintite, clare şi unitare, precizând că ar fi necesari specialişti în comunicare. Totodată, magistratul spune că ar face un demers la CNA pentru a reglementa limitele unui realizator de emisiuni.

Întrebată dacă adoptarea legilor justiţiei în forma actuală este de natură a reforma sistemul judiciar sau de a duce la un regres, Marcu a spus: „O întrebare care nu e legată de candidatura mea. Ca o părere personala, sunt foarte multe lucruri bune în aceste proiecte de acte normative. Sunt şi unele chestiuni care pot ridica unele probleme. Ele au fost menţionate în avizul exprimat de CSM, se regăsesc şi în obiecţiile de neconstituţionalte formulate de către ÎCCJ, astfel încât vom vedea ce va decide CCR. Aş evita să tranşez eu această chestiune”.

În ceea ce priveşte protestele magistraţilor, de la sfârşitul anului, Marcu a spus: „Cred că trebuie să identificăm punţi de legătură între noi şi să transmitem un mesaj de unitate în exterior. Primul an în consiliu a fost destul de zbuciumat. Aş spune că nu din cauza noastră, dar întregul context, economic, politic. Fiecare dintre noi a reacţionat la cald aşa cum a crezut că e mai bine.”

De asemenea, judecătoarea a fost întrebată de Cristian Ban, procuror, ce vot ar da în Parlament, privind legile justiţiei, dacă ar avea posibilitatea. „Aş lua în considerare evoluţiile, opinia colegilor de la Îccj şi m-aş exprima în deplină cunoştinţă de cauză şi cu deplină responsabilitate”, a răspuns Marcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *