Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, la ieşirea de la DIICOT, că profesorul Mihai Lucan nu i-a cerut niciodată ajutorul în dosarul în care este cercetat, precizând că a avut două intervenţii la clinica particulară a medicului, pe care le-a achitat, potrivit AGERPES.
Totodată, el a spus, referindu-se la denunţătorul din acest dosar, deputatul USR Emanuel Ungureanu, că ”nu va lăsa lucrurile să scape de sub control”, punctând că nu a dat în judecată pe nimeni până acum.
”Nu am primit informaţii despre ilegalităţi la Institutul de Transplant. Ce se întâmplă acolo nu este treaba primarului, ci a organelor de anchetă. (…) Am avut o intervenţie de urgenţă la Institutul de Urologie în 2005. (…) Apoi, am mai avut două intervenţii, una în 2015 pentru care am plătit 1500…un început de colică renală. (…) Nu mai am bonurile, dar se poate verifica că am plătit. (…) Nu am dat în judecată pe nimeni până acum, dar lucrurile nu le voi lăsa să scape de sub control. Nu am nimic de ascuns, ce am în guşă şi în căpuşă. (…) Nu am ştiut şi nu mi-a cerut sprijin (n.r. – dr. Lucan) pentru un dosar. (…) Toate au o limită şi un punct, dar sunt pe punctul de a lua altă decizie. Dacă domnul Ungureanu va continua, îl voi acţiona în judecată. Nu am încălcat legea”, a spus Boc la ieşirea de la DIICOT.
Totodată, el a precizat că medicul Lucan a fost tratat de Primăria Cluj la fel ca toţi ceilalţi investitori.
”La Cluj, vreau să fie foarte clar, toţi investitorii, inclusiv Lukmed, dacă au cadru legal, sunt sprijiniţi, dacă nu au, nu sunt”, a adăugat edilul.
Întrebat de jurnalişti câte cereri ale Lukmed sau Lukmed Pro au fost aprobate, el a răspuns că sunt patru hotărâri ale Consiliului local.
„Prima hotărâre de Consiliu local datează din 31 mai 2004, din perioada mandatului de primar al domnului Funar, hotărâre de consiliu pe care o consider legală şi din punctul meu de vedere reflectă viziunea Clujului de a fi transformat într-un centru medical puternic, pentru că, ne place sau nu ne place, Clujul este un centru medical puternic, trăieşte de pe urma serviciilor medicale şi acea hotărâre de Consiliu local prin care se stabilea durata asocierii la 45 de ani pentru 70 de euro pe metru pătrat şi obiectul asocierii – construirea unei clinici în domeniul urologiei – a fost o hotărâre care reflectă această viziune (…) Nu este singura hotărâre de Consiliu local adoptată în perioada domnului Funar şi în alte perioade (…) Primăria Municipiului Cluj Napoca nici în perioada domnului Funar, nici în perioada de când sunt eu primar nu a urmărit să favorizeze pe nimeni, decât să ofere un suport egal, legal, tuturor investitorilor”, a spus Boc.
El a menţionat câteva exemple de alte asocieri.
„La fel ca şi în cazul clinicii domnului Lucan, există o asociere încă din 2004 pentru realizarea unei clinici în domeniul chirurgiei plastice, unde erau 2.000 de metri pătraţi pentru 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire pentru 70 de euro metrul pătrat (…) sau altă clinică medicală pentru 1.500 de metri pătraţi tot pentru 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 50 de euro metru pătrat”, a declarat Boc.
El a menţionat că prima dintre cele patru hotărâri de Consiliu local prin care s-au aprobat cereri ale Lukmed sau Lukmed Pro a fost luată în perioada când Gheorghe Funar era edil, iar următoarele în intervalul de când el ocupă acest post.
„Ce au avut ca obiect aceste hotărâri? În primul rând să detalieze cum se plătesc cei 70.000 de euro stabiliţi în hotărârea de Consiliu local de pe vremea domnului Funar. În al doilea rând, s-a permis asocierea şi cu alţi agenţi economici (…) pentru a putea realiza clinica (…) s-a modificat durata de asociere pe durata existenţei clădirii, tocmai pentru că aşa spune cererea adresată Primăriei, nu există susţinere financiară din partea altor investitori ca să vină să construiască clinica dacă nu erau condiţii pentru o perioadă mai lungă de timp de asociere şi nu doar 49 de ani (…) în acest caz, îţi permitea, cu acordul părţilor, a Consiliului local, să se prelungească durata asocierii, deci motivaţia a fost aceea de a putea găsi investitori care să susţină financiar realizarea clinicii, pentru că obiectivul Primăriei era în asociere să consacre statutul de centru medical puternic al Clujului”, a declarat Boc.
El a subliniat că, prin asociere, Municipalitatea nu a urmărit să obţină profit, ci să câştige prin prestigiu şi prin calitatea serviciilor medicale pentru cetăţeni.
„Aceste modificări de hotărâri au venit la fel ca şi în alte cazuri – să dea posibilitatea investitorului să finalizeze clinica”, a punctat Boc.
El a afirmat că, începând cu 2014, se află pe rolul Primăriei şi a Consiliului local o solicitare a Lukmed Pro de cumpărare a terenului, solicitare care încă nu a fost aprobată şi iniţial a fost respinsă, pentru că exista o divergenţă cu privire la modul de evaluare a terenului.
„Lukmed Pro a înţeles acest lucru, domnul profesor Lucan la fel şi s-au conformat solicitărilor legale cerute de Primăria municipiului Cluj Napoca”, a menţionat Boc.
El a spus că îl respectă profesional pe Lucan.
„Am răspuns solicitării DIICOT pentru calitatea de martor în care am fost invitat astăzi aici şi am dat detalii şi am răspuns la toate întrebările care mi-au fost adresate legate de asocierea Primăriei Municipiului Cluj Napoca cu clinica Lukmed, cu aspecte pe care le am în relaţia cu profesorul Mihai Lucan şi alte întrebări (…). Am spus că am avut şi am o relaţie de respect profesional şi instituţional (cu Lucan n.r.), având în vedere prestigiul şi calitatea domnului profesor”, a adăugat Boc.