Raportul de ţară al CE: Ireversibilitatea progreselor în lupta anticorupţie a fost pusă în pericol în 2017. Instituţiile judiciare şi legislaţia sunt supuse unei presiuni intense

Politica nationala Slider

Comisia Europeană precizează, în raportul de ţară privind România publicat miercuri, că ireversibilitatea progreselor în lupta anticorupţie a fost pusă în pericol în 2017, iar instituţiile judiciare şi legislaţia sunt supuse în continuare unei presiuni intense.

”Ireversibilitatea progresului în lupta împotriva corupţiei a fost recent pusă în pericol. Rezultatele bune şi continue ale instituţiilor judiciare în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte afectate de evenimentele din anul trecut. Reformele în curs ale legilor justiţiei riscă să dăuneze independenţei judiciare şi să anuleze progresele realizate în ultimii zece ani. În plus, instituţiile judiciare şi cadrul legal privind combaterea infracţiunilor de corupţie continuă să fie suspuse unei presiuni intense”, se arată în documentul publicat de Comisia Europeană.

Potrivit raportului, corupţia persistă la toate nivelurile şi rămâne un obstacol pentru a face afaceri, provocările cele mai mari ale mediului de afaceri fiind corupţia şi problemele de guvernanţă în sectorul public.

În 2017, corupţia şi nepotismul au fost percepute ca fiind principalele obstacole în calea desfăşurării afacerilor în România, cu o proporţie de 85% şi, respectiv, 82% din întreprinderi, în condiţiile în care media UE este de 37%, respectiv 38%.

În documentul Comisiei se mai arată că 86% dintre companii cred că mituirea şi utilizarea relaţiilor este adesea cel mai simplu mod de a obţine anumite servicii publice, reprezentând o creştere de 10 puncte procentuale faţă de 2015, media UE fiind 60%. În acelaşi timp, 70% din companii consideră că singura calea de a reuşi în afaceri este să ai legături politice (o creştere de 22 puncte procentuale faţă de 2015, media UE: 42%).

viewscnt

1 thought on “Raportul de ţară al CE: Ireversibilitatea progreselor în lupta anticorupţie a fost pusă în pericol în 2017. Instituţiile judiciare şi legislaţia sunt supuse unei presiuni intense

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *