Daniel Buda: „Comisia Europeană oferă noi oportunități pentru industria îngrășămintelor și agricultori!”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Europarlamentarul clujean Daniel Buda a declarat că reprezentanţii Comisiei Europene vor oferi noi oportunităţi pentru industria îngrăşămintelor şi pentru agricultorii români.

„Cu puțin timp în urmă, am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema declinului industriei de îngrășăminte agricole din România. În urmă cu aproape 30 de ani, în România funcționau 11 combinate de îngrășăminte chimice care produceau aproximativ 2,5 milioane de tone pe an, dintre care aproape jumătate erau exportate. La momentul actual, mai sunt în funcțiune doar două combinate care consumă mai mult decât produc, iar România a ajuns astfel importator de îngrășăminte, conform publicației Agrointeligența.

Valoarea adăugată este în principal destul de mică, până la 80% din costuri sunt generate de prețul gazelor. Industria de îngrășăminte chimice este puternic afectată, pe de-o parte de fluctuația costului cu gazul, pe de altă parte de fluctuația prețului pentru produsul finit. Cu toate acestea, dacă cele șapte combinate care au momentan activitatea oprită ar reveni pe piață, s-ar genera peste 10 000 de locuri de muncă, PIB-ul ar crește cu un miliard de euro, iar România nu ar mai fi nevoită să importe îngrășăminte. Având în vedere avantajele ce țin de proximitatea față de resurse și accesul imediat la piață, industria de îngrășăminte agricole din România ar putea fi revitalizată.

Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune în vederea sprijinirii revitalizării industriei îngrășămintelor agricole. În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, doamna Elżbieta Bieńkowska, aceasta mi-a comunicat faptul că propunerea de Regulament privind produsele fertilizante adoptată de Comisie acoperă și partea de îngrășăminte organice, ceea ce va oferi noi oportunități de afaceri pentru industria îngrășămintelor și agricultori”, a spus clujeanul.

Daniel Buda a redat răspunsul Comisarului Bieńkowska:

„Începând din 2011, producția de îngrășăminte pe bază de azot din UE a fost destul de stabilă, cu mici fluctuații legate de prețul gazelor naturale și de condițiile de pe piața internațională. Scăderea semnificativă înregistrată în România în aceeași perioadă pare să fie consecința unor factori specifici, în special a trecerii către un sistem mai orientat către piață în ceea ce privește stabilirea prețurilor la gazele naturale.

În martie 2016, Comisia a adoptat o propunere de Regulament privind produsele fertilizante. În comparație cu regulamentul existent, care garantează libera circulație pe piața unică în principal pentru îngrășămintele convenționale, anorganice, extrase în general din mine sau produse chimic, propunerea acoperă și îngrășămintele organice. Acest lucru va oferi noi oportunități de afaceri pentru industria îngrășămintelor și agricultori. România poate deveni astfel mai puțin dependentă de importurile de îngrășăminte. Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord provizoriu în acest dosar, aflat în curs de validare în conformitate cu procedurile lor interne”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *