OFICIAL – S-a constituit oficial „Alianţa 2020 USR-PLUS” pentru alegerile europarlamentare!

Politica nationala Slider

USR a votat, sâmbătă, 3 februarie 2019, într-o şedinţă a Comitetului Politic care s-a desfăşurat pe parcursul întregii zile, decizia unei liste comune la alegerile europarlamentare, iar alianţa se numeşte „Alianţa 2020 USR-PLUS”. Lista a fost validată cu 68 de voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă”.

„Avem alianţă! La ora 20:20 s-a decis Alianţa 2020 USR PLUS”, arată reprezentanţii USR pe pagina de Facebook a partidului.

„S-a născut principala forţă de opoziţie: Alianţa 2020 USR+PLUS. Proiectul nostru e România. Acum ai cu cine!”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook, după votarea listei în Comitetul Politic al USR.

Lista comună este formată din:

1. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS
2. Cristian Ghinea (USR)
3. Dragoş Pîslaru (PLUS)
4. Clotilde Armand (USR)
5. Dragoş Tudorache (PLUS)
6. Nicolae Ştefănuţă (USR)
7. Vlad Botoş (USR)
8. Ramona Strugariu (PLUS)
9. Vlad Gheorghe (USR)
10. Alin Mituţă (PLUS)
11. Anamaria Naomi Reniuţ (PLUS)
12. Valeriu Nicolae (PLUS)
13. Oana Ţoiu (PLUS)
14. Radu Ghelmez (USR)
15. Liviu Iolu (PLUS).

„De astăzi (sâmbătă – n.r.), USR şi PLUS sunt o alianţă, una care va construi alternativa de care România are mare nevoie. Este un moment istoric pentru ce urmează să se întâmple în România, este natural şi firesc. Oamenii care vor o Românie fără penali vor avea cu cine să voteze. Astăzi, se naşte principala forţă de Opoziţie. Asta am construit, un proiect pentru România”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, la finalul şedinţei Comitetului Politic al formaţiunii.

Preşedintele PLUS Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, după ce USR a votat formarea Alianţei 2020 USR-PLUS pentru europarlamentare, că este un pas de început pentru coagularea forţelor de Opoziţie, iar partidele noi au înţeles mesajul despre nevoia de schimbare transmis de români.

„Este un semnal clar (Alianţa 2020 USR-PLUS – n.r.) al unui început de coagulare a forţelor de Opoziţie. Forţele politice noi au înţeles mesajul pe care românii care vor o schimbare l-au transmis”, a declarat Dacian Cioloş, la finalul şedinţei Comitetului Politic al USR, de sâmbătă, întrebat despre o posibilă alianţă cu PNL.

Referitor la o posibilă alianţă cu PNL, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că subiectul „nu este de actualitate, cel puţin pe termen scurt”.

„Această listă comună este, de fapt, probabil cea mai bună listă pe care a avut-o România din 1989 încoace în materie de europarlamentari. Ne uitam – primii trei candidaţi de la USR, care acum sunt pe lista comună, au studii la trei universităţi de top la nivel mondial”, a adăugat liderul USR.

La rândul său, Cioloş a spus că îşi asumă până la capăt candidatura la alegerile europarlamentare.

„Candidez pentru prima dată, îmi asum această candidatură până la capăt. Candidez pentru prima dată dar, evident, vin cu o anumită experienţă, inclusiv în funcţii de responsabilitate guvernamentală, dar avem foarte mulţi tineri care nu doar au candidat pentru prima dată, care abia s-au înscris în politică, s-au implicat în politică de câteva luni şi sunt oameni care vor căpăta experienţă politică alături de cei care vor căpăta mandate în Parlamentul European, chiar dacă sunt tineri care sunt în a doua jumătate a listei„, a explicat liderul PLUS.

De asemenea, Dacian Cioloş a precizat că cele două partide nu au stabilit încă în ce familie politică europeană vor intra, după alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc pe 26 mai.

„Urmează să discutăm. După alegerile europarlamentare va avea loc şi o reconfigurare a Parlamentului European. Este important pentru noi să ne îndreptăm către un grup cu care avem afinităţi şi să facem o alegere pragmatică, să fie un grup politic care să ne permită să avem acces la decizii importante”, a conchis Cioloş.

Încă din luna august a anului trecut, liderul USR Dan Barna anunţa că USR are discuţii cu familia europeană ALDE, dar şi cu alte partide europene, precum popularii şi verzii, însă decizia de aderare la unul dintre aceste grupuri va fi luată după alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Înainte să participe la şedinţa USR, preşedintele PLUS Dacian Cioloş a declarat că USR a solicitat ca el să deschidă lista comună a celor două partide la alegerile europarlamentare, precizând că este dispus să iasă de pe listă, în cazul în care este nevoie.

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că în prima parte a zilei a fost la şedinţa Consiliului Naţional al PLUS, pentru a discuta despre o alianţă a celor două formaţiuni pentru alegerile europarlamentare.

Ulterior, participării la Comitetul Politic al USR, Cioloş a spus că va rămâne în Parlamentul European cât timp va fie nevoie, iar dacă va fi cazul, va candida pentru un nou mandat în anii următori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *