Emmanuel Macron: „Summitul de la Sibiu, important pentru viitorul UE / Există riscul naţionalismului”

Politica nationala

Summitul Uniunii Europene de la Sibiu este foarte important pentru viitorul Europei, a declarat joi după-amiază Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, avertizând că scrutinul europarlamentar este esenţial pentru stabilirea direcţiilor, în contextul riscului revenirii la naţionalism, potrivit MEDIAFAX.

„Am avut această reuniune în formatul de 27, de Ziua Europei, reuniune care a fost importantă pentru evocarea temelor viitoare; au fost abordate teme referitoare de strategiile în materie de politică externă, dar şi teme interne, mai precis despre viitorul Europei”, a declarat Emmanuel Macron după reuniunea Consiliului European de la Sibiu.

Aş rezuma totul la câteva subiecte majore; reuniunea este importantă, din punctul meu de vedere, pentru că s-a discutat despre gestionarea crizelor, lucru important în prezent în contextul Brexit, apoi pentru că reuniunea intervine cu 15 zile înaintea alegerilor din întreaga Europă, când oamenii vor exprima opţiuni. Sigur că sunt nuanţe în funcţie de listele fiecărei ţări; sunt proiecte pe care vrem să le construim în Europa, prin reformarea şi îmbunătăţirea Europei. Există şi proiecte în sensul destructurării, în sensul revenirii la naţionalism. Deci, alegerile reprezintă o etapă absolut esenţială pentru a defini proiectele de viitor”, a argumentat Macron.

„Dacă vor câştiga cei care vor diminuarea integrării europene, dacă mâine în Parlamentul European nu va fi posibilă o majoritate fără formaţiunile naţionaliste sau extremiste, este clar că vom avea mai puţină Europa, iar reducerea integrării europene va fi o vulnerabilitate”, a subliniat liderul Franţei.

„Aşa cum am constatat în ultimii ani, avem nevoie de o Europă mai puternică şi mai suverană, mai democratică şi mai eficientă, iar, în contextul unilateralismului american, în faţa crizei multilateralismului cu care ne confruntăm, în contextul ascensiunii chineze în multe domenii, avem nevoie de o Europă care să ofere protecţie, care să ne ofere un viitor, care să fie la nivelul aşteptărilor şi să ne asigure suveranitatea. De aceea, cred că aceste alegeri sunt extrem de importante”, a insistat Macron.

„Această reuniune a permis fixarea jaloanelor agendei europene pentru următorii cinci ani. Am avut o dezbatere îndelungată pe aceste subiecte, dar vreau să evidenţiez trei priorităţi. (…) Pot spune că există un consens ca măsurile în domeniul climei să facă parte din viitoarea strategie a Europei. (…) Avem nevoie de dublarea eforturilor pentru protejarea climei. (…) Ambiţiile climatice trebuie să facă parte din priorităţile Comisiei Europene şi Parlamentului UE. (…) Apoi, avem politicile de securitate, de apărare şi de vecinătate; după cum am discutat astăzi, acestea trebuie să facă parte din viziunea noastră asupra viitorului. (…) A treia axă pentru următorii ani se referă la reconfigurarea modelului economic şi social al dezvoltării europene”, a subliniat Macron.

Foto: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *