USR a devenit membru ALDE Europa

Politica externa

Uniunea Salvaţi România a devenit astăzi membru al partidului ALDE Europa, urmare a unui vot în unanimitate dat de Consiliul ALDE, care a avut loc la Zürich.

Înainte de votul membrilor ALDE, preşedintele USR a ţinut un discurs în care le-a vorbit liberalilor europeni despre parcursul USR de la înfiinţare până în prezent. De asemenea a vorbit despre rezultatul foarte bun al Alianţei USR PLUS la alegerile europarlamentare, se arată într-un comunicat al USR.

„Am avut astăzi ocazia să prezint în faţa Consiliului ALDE European, în cadrul votului pentru candidatura de membru, remarcabila istorie de doar trei ani a USR. Parcursul de la un ONG local activ care în iarna lui 2016 a devenit al treilea partid parlamentar din România, până la remarcabilul succes de pe 26 mai.

În aceşti trei ani, USR a marcat borne majore în politică românească. Am vorbit despre iniţiativa #FaraPenali care a adunat 1 milion de semnături, poziţionarea faţă de referendumul pentru revizuirea Constituţiei din toamna lui 2018, alegeri de tip primaries pentru candidaţii Parlamentului European, toate confirmate de un foarte bun rezultat la alegerile europarlamentare. O poveste şi un exemplu că politica făcută altfel poate să dea rezultate. USR a primit admiraţie, respect şi un vot în unanimitate pentru calitatea de membru al partidului european. Creştem în fiecare zi”, a declarat Dan Barna.

Decizia de aderare la ALDE Europa a fost luată de Comitetul Politic al USR pe data de 22 iunie 2019 şi a fost un pas firesc în contextul în care USR a participat la fondarea noului grup politic din Parlamentul European Renew Europe, se mai arată în comunicat.

„USR este, de astăzi, membru al ALDE Europe. După o colaborare de mai bine de doi ani cu familia partidelor liberale, astăzi am fost primiţi cu braţele deschise în ALDE Europe, prin vot în unanimitate. Alături de preşedintele Dan Barna, am reprezentat Uniunea Salvaţi România, în calitate de responsabil al Departamentului de Relaţii Internaţionale din Biroul Naţional al USR, la consiliul ALDE de la Zurich. Au fost alături de noi şi membri ai USR din Elveţia, le mulţumesc pentru susţinere! USR va avea un cuvânt important de spus în creionarea noii Europe alături de colegii noştri din ALDE, inclusiv prin grupul Renew Europe din Parlamentul European„, a declarat şi senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a făcut parte din ALDE Europa, însă în ultimul an relaţiile ALDE România cu familia europeană din care făcea parte au fost tensionate, din cauza modificărilor operate în domeniul justiţiei de puterea de la Bucureşti. Partidul lui Tăriceanu urma să fie exclus din ALDE Europa, însă imediat după alegerile europarlamentare la care nu a trecut pragul electoral, formaţiunea a anunţat că părăseşte ALDE Europa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *