Senatorul USR Mihai Goțiu: „Minciunile ministrului Mediului încurajează distrugerea pădurilor. Domnilor Orban și Cîțu, îl mai susțineți?”

Comunicate POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Senatorul USR Mihai Goțiu, le-a adresat o întrebare publică președintelui PNL, Ludovic Orban, și prim-ministrului desemnat, Florin Cîțu, cu privire la continuarea susținerii lui Costel Alexe pentru mandatul de ministru al Mediului, după ce acesta și-a încălcat promisiunile făcute la învestire și la audierea de săptămâna trecută, cu privire la măsurile care trebuie luate pentru a stopa distrugerea pădurilor și a ariilor naturale protejate din România.

Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri din Senat, arată că încălcarea flagrantă a promisiunilor făcute cu privire la aplicarea legii este în măsură să încurajeaze fenomenului infracțional din păduri.

Într-o postare pe pagina de Facebook, senatorul USR a prezentat momentul de la audierile de săptămâna trecută, când Costel Alexe, promitea că, pe data de 27 februarie, va merge în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC) și îi invita pe parlamentarii din comisiile pentru mediu, ape și păduri din Parlament să participe și ei, după care va lua o decizie. Promisiunea cu privire la aplicarea legii în PNSCC, unul dintre cele mai afectate parcuri naționale, inclusiv în zone cu păduri virgine incluse în UNESCO, a fost făcută de ministrul Mediului și la audierile pentru învestire de la sfârșitul anului trecut. 

Promisiunile publice făcut de Costel Alexe n-au fost, însă, respectate.

Încălcarea promisiunilor făcute de domnul ministru Costel Alexe e extrem de gravă. Când anchetele și documentările pe teren au demonstrat distrugerea parcului din cauza încălcării legilor; când nu există nicio sancțiune după ce cazul a ajuns în Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat, când ministrul Mediului, promite în cadrul a două audieri publice că în Semenic se va aplica legea, dar acest lucru nu se întâmplă, când petiții cu zeci de mii de semnături pentru salvarea parcului sunt ignorate, când domnul ministru numește director interimar la Romsilva una dintre persoanele direct responsabile de ceea ce se întâmplă în PNSCC, care credeți că va fi reacția prădătorilor pădurilor României? Vă spun eu, domnule ministru: se vor simți încurajați să încalce legea mai departe. Se vor simți protejați de la cel mai înalt nivel. Vor căpăta sentimentul impunității! Și nu vor simți nicio presiune, dar absolut nicio presiune pentru a respecta legea! Asta vă doriți, domnule ministru Costel Alexe?„, a scris Mihai Goțiu, în postarea de pe Facebook.

Senatorul USR mai arată că situația în PNSCC este extrem de gravă, iar rezolvarea legală cât se poate de simplă – rezilierea contractului cu Romsilva. „Parcul este distrus zi de zi, săptămână de săptămână și lună de lună. Am făcut mai multe documentări în zonă, iar anchetele declanșate, ulterior, la solicitarea mea au confirmat distrugerile, abuzurile și încălcarea legii. Am prezentat situația în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat, încă din vara anului trecut, iar colegii senatori (din toate partidele) s-au putut convinge singuri despre cât de mari sunt abuzurile și distrugerile din parc, inclusiv în zone cu păduri virgine incluse în UNESCO. ROMSILVA responsabilă (ca administrator) de toate acestea a primit notificare de punere în întârziere, cu termen de 30 de zile), din primăvara anului trecut, pentru faptul că nu a trimis spre aprobare planul de management al parcului. La finalul acestui termen, Ministerul Mediului avea obligația să rezilieze contractul de administrare cu Romsilva. Nu a făcut-o nici fostul ministru PSD Ioan Deneș, nu o face nici actualul ministru PNL Costel Alexe. Asta chiar dacă, actualul ministru, a promis ferm, și la prima audiere, în toamna anului trecut, și la cea de săptămâna trecută că va aplica legea!„, explică senatorul USR.

Acesta arată că a avut mai multe discuții cu Costel Alexe legate de subiect: „Tot ceea ce a făcut până acum domnul ministru a fost să-mi transmită un răspuns oficial, în luna decembrie a anului trecut, în care repetă minciuna pe care mi-a transmis-o și fostul ministru PSD Ioan Deneș: că trimiterea spre AVIZARE la APM a planului de management ar echivala cu trimiterea spre APROBARE la Minister. E total fals și fără acoperire legală! Pentru a ieși din întârziere, planul de management trebuie să ajungă în faza de aprobare, nu de avizare, pentru că o altă interpretare ar fi absurdă: ar însemna că poți trimite orice aberație la avizare (cum a făcut Romsilva), că ori ți-o avizează, ori ți-o resping (pentru că e o aberație) nu contează: poți continua să faci ce vrei în parc, fără plan de management„.

Senatorul USR Mihai Goțiu arată că încălcarea promisiunii de respectare a legii în cazul PNSCC vine în contextul în care un alt punct pe care și l-a asumat public Costel Alexe, legat de ariile naturale protejate, ar urma să fie încălcat, chiar cu riscul declanșării unei anchete a anti-fraudei europene. „Din păcate, înțeleg că situația este și mai gravă decât atât! V-am solicitat (și ați promis public) că veți implementa, prin hotărâre de guvern (HG), Hărțile INSPIRE, privind limitele ariilor naturale protejate din România, așa cum au fost ele stabilite în cadrul unui proiect european de aproximativ 10 milioane de euro. Înțeleg că discuțiile de la minister, legate de aceste hărți, merg către modificarea lor agresivă și abuzivă. Printre altele, ar fi vizate rezervațiile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, dar și alte rezervații (precum cea de la Turda, unde proiectul imobiliar susținut de un primar proaspăt transferat de PNL de la PSD vrea să intre direct în rezervație). Acesta este motivul pentru care refuzați să aplicați legea în Semenic? Pentru a avea timp să hăcuiți limitele stabilite în proiectul INSPIRE, chiar cu riscul de a fi luați la rost de OLAF pentru milioanele de euro decontate deja de Comisia Europeană? Vă asumați o anchetă a anti-fraudei europene pe această temă (că la CE s-a raportat că obiectivele – inclusiv implementarea hărților – au fost îndeplinite)?„, mai întreabă Mihai Goțiu.

Senatorul USR a făcut documentări pe teren în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, începând cu vara anului 2017. Concluziile prezentate de acesta au dus la mai multe anchete ale Corpului de control al fostului Minister al Apelor și Pădurilor (revenit acum, în Ministerul Mediului), care au confirmat cele semnalate și care au dus inclusiv la sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și la alte sesizări penale. În vara lui 2019, tot la sesizarea lui Mihai Goțiu, cazul a ajuns în dezbatere și în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruopției și petiții din Senat. Două petiții inițiate pe platforma Declic, pentru respectarea legii și salvarea PNSCC au strâns fiecare, peste 10.000 de semnături.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *