Cea mai mare sumă pentru campanie s-a achitat la Cluj. Ghici cine e plătitorul

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Politica se face cu bani e o axiomă. Politica înseamnă bani. Cea mai mare sumă pentru campanie din țară s-a plătit la Cluj.

Cel mai important contributor la bugetul de campanie din județul Cluj a fost senatorul PMP Vasile-Cristian Lungu, care a candidat pentru președinția Consiliului Județean (CJ) Cluj pierzând în fața liberalului Alin Tișe, care a scos un scor mare, 55 la sută. Lungu a contribuit cu 446.000 de lei din venituri proprii  care e și plafonul maxim permis de lege. E și cea mai mare sumă achitată la nivel național de un candidat.

PMP a reușit să obțină două mandat de consilieri județeni dar a ratat atît Primăria Florești cât și Consiliul local Florești iar celor doi candidați care au prins locurile 1 si 2 la Consiliul Județean, teologul Dinu Criste și agronomul Avram Fițiu (candidatul la Primăria Cluj-Napoca, obținând un cu scor foarte mic) Lungu le-a retras mandatele. Aceștia vor fi înlocuiți. Criste a anunțat că dă în judecată PMP Cluj.

Candidaţii din județul Cluj au contribuit la cheltuielile pentru campanie  cu peste 1 milion de euro! Aceste sume se vor reîntoarce integral în conturile candidaților, cu condiția ca partidul lor să fi depășit pragul de 3%.

Legea limitează sumele cu care un candidat poate contribui la campania electorală. de exemplu, un candidat la Consiliul Județean poate susține campania cu o sumă echivalentă cu maxim 100 salarii minime pe economie, în timp ce un candidat la funcția de primar al unui municipiu reședință de judet, cu maxim 50 de salarii minime.

PMP Cluj nu a anunțat încă lista de candidați pentru alegerile parlamentare dar se așteaptă ca Vasile Lungu să fie pe locul 1 eligibil la Senat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *