Dâncu vs Oros, dezbatere între candidații care luptă pentru fotoliul de senator al Clujului

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

TVR Cluj a găzduit luni seara, 9 noiembrie, o dezbatere electorală între candidații de pe locurile 1 ai PSD Cluj și PNL Cluj pentru Senatul României, Vasile Dâncu și Adrian Oros, ambii profesori universitari, la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Dezbaterea a fost moderată de jurnalistul Karen Sebesi, care a fost diagnosticat acum o lună cu COVID-19 și a scăpat cu bine. În dezbatere au fost punctate principalele teme ale acestei perioade, situația piețelor agroalimentare, școala online, restricționarea populației pe timp de noapte și măsurile de protecție luate de Guvernul Orban în timpul pandemiei de coronavirus.

Despre închiderea piețelor agroalimentare

Adrian Oros, locul 1 la Senat din partea PNL Cluj: „Aș vrea să încep prin a readuce aminte că atunci când situația epidemiologică era alta, în luna mai, și când unii primari inchideau piețele, am ieșit public si am spus ca acele piețe trebuiau să fie deschise. Acum specialiștii au spus că riscul de infectare este mult mai mare în piețe.

Știm că e campanie electorală și dacă nu ne-am fi gândit să luăm această măsură nepopulară, întotdeauna măsurile sigure sunt nepopulare. În majoritatea orașelor sunt piețe semi-deschise, în aer liber.

Noi am prins 700 de milioane de euro pentru promovarea produselor românești printr-o rețea și vom lupta ca aceste produse locale din marile magazine să se regăsească în această rețea”.

Vasile Dâncu, candidat PSD Cluj la Senat: „Vom face sondaje și despre impactul acestei măsuri legate de piețe. Chiar dacă noi suntem competitori la o funcție în Parlamentul României, am putea fi colaboratori pentru viitorul Clujului. Noi am tratat această pandemie mai mult militar decât parlamentar. Nu există niciun studiu care să arate că în piețe poate fi un focar de infecție. Piețele agroalimentare sunt destul de bine aerisite, sunt foarte înalte, au un volum de aer foarte mare și este un pericol mic de a se infecta oamenii.

Ceea ce ne dictează ambasadele este să nu mai avem produse românești. Un magazin mare din cartierul Zorilor de lângă piață poate să funcționeze fără probleme, în schimb piețele sunt închise”.

Despre organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie

Adrian Oros: „Nu știm dacă în martie anul viitor situația epidemiologică se va îmbunătăți. E democratic să alegem cine va gestiona situația pe viitor. Până în 6 decembrie toți parlamentarii sunt legitimi, după 6 decembrie este normal să vină un alt parlament care să decidă viitorul acestei țări.

Suntem conștienți că avem această obligație de a proteja populația și astfel trebuie să luăm măsuri nepopulare.

S-a observat și în alte țări că alegerile au avut loc, pentru că trebuie să avem un parlament legitim. Din nefericire anul acesta am avut un parlament ostil care a sabotat fiecare măsură pe care guvernul a luat-o. Aceasta este logica acestor alegeri.

Foarte puține lucruri se pot schimba în timpul campaniei electorale. A lăsa lucrurile pe mai târziu nu cred că e o soluție pentru că nu știm ce va fi în martie sau aprilie”.

Vasile Dâncu: „Acest parlament este legitim pentru că este constituțional. Nu putem să sacrificăm legi pentru voturi, nu cred că democrația trebuie sacrificată pentru voturi. Obsesia unor alegeri în acest moment s-ar putea să ne ducă pe buza gropii.

Acest guvern nu rezultă din alegeri, este un guvern fabricat și nu este legitim. Va fi foarte greu pentru noi să putem comunica electoratului nostru proiectele pe care le avem, pentru că nu toți sunt pe internet. Vrem să voteze numai 10% dintre români? Este imposibil să fie un guvern și un parlament legitim dacă votează numai cei din social media”.

Despre școala online:

Adrian Oros: „Pentru că a fost necesar să luăm această măsură. Vă dați seama că niciun guvern nu ar fi luat aceste măsuri dacă nu ar fi fost necesare. În toata Europa se întâmplă la fel, Franța a declarat stare de urgență, în Belgia, Italia, Lituania sau Cehia au făcut la fel și au introdus școala online. Chiar dacă la începutul anului s-a încercat o forma hibridă de învățământ, acest lucru nu a funcționat din punct de vedere epidemiologic. Astfel singura solutie a fost această perioada de izolare și învățământ online”.

Vasile Dâncu: „Este o situatie foarte dificilă pentru școala românească, noi ca și profesori universitari nu suntem neapărat cei mai competenți să vorbim despre asta pentru că noi cu studenții putem face și cursuri online, dar atunci cand este vorba de mediul primar cred că avem o mare problemă. Din păcate Guvernul nu are o strategie eficientă, am participat la câteva dezbateri, am oferit guvernului gratuit studii, vreo patru valuri de cercetări, dar nu au fost luate în seamă. Au fost citite pentru că au venit din partea unor fundații din București, nu era neapărat de o chestiune politică. In acest moment nu avem nici infrastructura necesară pentru școala online.

Participarea la vot pe 6 decembrie va fi mult sub 30%, va fi cea mai slabă participare”.

Restricționarea de noapte

Adrian Oros: „Este o măsură necesară. Nu uitați că am fost țara care a trecut cel mai bine peste primul val„.

Vasile Dâncu: „Cred că Guvernul nu a greșit foarte tare prin acest lucru pentru că existau situații în care se pot infecta oamenii la anumite party-uri și evenimente private la care participă, dar nu înțeleg de ce s-a interzis plimbarea prin parcuri, e aer liber, mi se pare aberantă.

Un lucru cu care cred că păcătuiește acest guvern e că are doar specialiștii lui. Am avea nevoie de specialiști neutri, cred ca așa ar trebui gandit”.

La final, întrebat dacă se gândește la funcția de prim-ministru dacă i se va propune, Vasile Dâncu nu a negat și o va lua în considerare, dar susține că are alte proiecte cu echipa sa. „Nu am discutat acest lucru, cred ca am alte proiecte in interiorul echipei„, a conchis sociologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *