Klaus Iohannis, ședință de urgență la Cotroceni cu premierul. „Avem o plafonare vizibilă la numărul de infectări noi, e un lucru bun”

Politica nationala

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat vineri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban şi cu miniştrii Finanţelor şi Fondurilor Europene pe tema Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

Președintele le-a cerut românilor, într-o declarație de presă avută vineri de la Palatul Cotroceni, să aibă răbdare în continuare și să respecte noile măsuri adoptate de autorități, o dată cu prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. „Avem o plafonare vizilă la numărul de infectări noi, e un lucru bun”, a declarat Iohannis.

Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile și începând de luni e în vigoare un nou set de măsuri. La mijlocul lui octombrie, guvernul instituise un set de măsuri. Iată că avem un impact al acelui set de măsuri: cam de 2 săptămâni avem o plafonare vizilă la numărul de infectări noi, e un lucru bun. Trebuie să avem răbdare și să respectăm măsurile, a precizat Klaus Iohannis.    

Potrivit președintelui Iohannis, plafonarea la 10.000 de cazuri e „mult prea sus”. Este nevoie de noi măsuri pentru sănătatea noastră, dar abia peste două săptămâni vom vedea efectele dorite.

Avem un număr mult prea mare de decese și de internări la ATI. Atunci, a fost nevoie de un nou set de măsuri, cel care a intrat în vigoare de luni. Vă cer răbdare și respectarea regulilor. Va trebui să așteptăm două săptămâni până când vom vedea efectele dorite – reducerea mortalității, a internărilor, a infectărilor, a precizat șeful statului.

Referitor la situația economică, Klaus Iohannis a comentat datele statistice despre trimestrul III:”Chiar dacă suntem, evident, într-o criză economică și economia a performat mai puțin bine decât în perioada de comparație a anilor anteriori, totuși avem și o veste bună. Comparația cu trimestrul II al acestui an ne arată că economia își revine. Avem, față de trimestrul trecut, o creștere notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste și, foarte important, evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică„, a spus vineri Klaus Iohannis.

Pentru a veni cu noi măsuri, pentru a da un impuls hotărât economiei, pentru a intra într-o fază de redresare solidă, este nevoie de bani, a precizat președintele.

„Acești bani îi vom primi din fonduri europene. Astăzi am avut o discuție cu premierul, cu miniștrii de resort, pentru a găsi o formă foarte bună pentru ceea ce se numește Planul Național de Redresare și Reziliență. Este un plan amplu și vom avea peste 30 – atenție – 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanța măsurile din acest plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare, este o măsură foarte largă, care se referă și la reforme, și la măsuri de infrastructură, și la multe sectoare care trebuie să fie și modernizare, dar și redresate.

Vom prezenta acest Plan Național de Redresare și Reziliență public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică, pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente, și atunci vom înainta planul la Bruxelles și în cursul anului viitor deja începem să finanțăm măsurile de redresare și de reziliență.

Este o veste foarte bună și sunt convins că vom reuși, cu aceste fonduri, să readucem economia la un nivel pe care ni-l dorim cu toții și să avem, evident, o creștere economică și în 2021, și în anii care urmează, care ne va permite nu doar să ieșim din criză, ci să avem o creștere reală, care, în definitiv, se va simți în buzunarul fiecăruia”, a declarat șeful statului.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *