Candidatul PSD Cluj la Camera Deputaților, Patriciu Achimaș-Cădariu, invitat la Clujul Politic LIVE! „Dacă mergem la vot, ar trebui să ne uităm la competențelor celor care candidează”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Candidatul PSD Cluj la Camera Deputaților, chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, actual director medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca și fost ministru al Sănătății, a fost invitatul jurnalistului Tiberiu Fărcaș la emisiunea online Clujul Politic LIVE! de astăzi, 1 decembrie.

Achimaș a vorbit despre pandemia de COVID-19, despre situația oncologică din România și despre ambițiile sale politice.

„Acum avem mai multe informații, dar trebuie să vedem cum le gestionăm. Nu vom putea compara gripa spaniolă cu ce e acum. Nu trebuie să ignorăm terapia intensivă.

Pacienții au fost foarte speriați și în mod real și prin informațiile aruncate aiurea. La spitalul nostru, după ce ai trecut de triaj ești în cel mai sigur loc din Cluj probabil. Aș sublina în mod special implicarea colegilor mei din zona de infecțioase și a spitalelor COVID, dar trebuie să ținem cont și de burnout, pentru că medicii sunt într-o perioadă de stres maximum și lucrează intens”, a declarat Achimaș.

Cum ați gestiona dumneavoastră pandemia în calitate de ministru al Sănătății?

„În vară aș fi crescut foarte tare capacitatea de testare, dar nu e de ajuns să cumperi aparate. În vară trebuiau făcute cursuri pentru a se face testări și tot în această vară aș fi găsit o soluție ca rezidenții din anii terminali de la terapie intensivă să intre în pâine și să găsim o soluție legală de a lucra.

Eu m-aș fi concentrat dincolo de paturi, chiar dacă sunt esențiale, dar fără resursă umană e imposibil să faci așa ceva”, a declarat candidatul PSD la Camera Deputaților.

Despre cazul de la Piatra Neamț și posibila demisie lui Tătaru

„Asumarea răspunderii este o chestiune de onoare și se practică în toate democrațiile avansate. Una e asumarea răspunderii când ești vinovat sau nu ești vinovat, dar nu am văzut un final de anchetă„, a mai sustinut acesta.

Despre sistemul medical clujean

„Cred că punctele bune le-am amintit, e vorba de resursa umană și de școala medicală clujeană care continuă să funcționeze. Mulți colegi și-au dedicat timpul, au făcut multe stagii de practică în străinătate. Medicina evoluează foarte mult, dar totul se face cu oameni și cu resursă umană.

Toate infrastructura în Cluj este foarte veche, unele vin din secolul 19. Tot ce s-a făcut până acum s-au făcut prin eforturi personale, individuale, dar și cu sprijin de la administrația locală.

Din punctul meu de vedere Institutul Oncologic ar trebui construit în altă parte în acest moment și e probabil spitalul care arată cel mai bine. El nu are ce să caute în centrul orașului, în această manieră înghesuită. Toate spitalele nu ar trebui să fie în centrul orașului, ci mutate undeva la periferie„, a mai declarat Patriciu Achimaș.

Ce inițiative politice va avea candidatul Patriciu Achimaș-Cădariu dacă va deveni deputat.

„Prima ar fi planul național de control al cancerului, care nu va fi o singură lege, ci un pachet legislativ și va fi minimum 2-3 ani de muncă consecventă. Un alt proiect ar fi sănătatea femeii, de la naștere și până la vîrsta a treia, care să conțină niște măsuri sociale. Cred că femeia a suferit mult de-a lungul timpul. Femeile au făcut performanțe în sport sau în muzică. Sunt lucruri la care trebuie să ne gândim și să ne aplecăm asupra lor”, a susținut Cădariu.

„În momentul când vom reuși o imunizare în masă atunci pandemia sigur se va atenua”, a mai precizat acesta.

Mesajul pentru alegători

„Un mesaj de 1 Decembrie nu trebuie să ocolească importanța acestei zile, iar gândul este la România prin noi care trăim aici, să avem considerație la rude, vecinii sau cei de pe stradă. Dacă mergem la vot, ar trebui să ne uităm la competențele celor care candidează, la CV-ul lor, să ne uităm ce a lăsat în urmă.

Haideți să ne uităm un pic ce înseamnă competența și meritocrația, dincolo de sloganuri care nu aduc nimic bun și care schimbă din patru în patru ani viitoarea trenă”, a conchis candidatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *