Vin banii de la UE de Ziua Națională. 3 miliarde de euro sub formă de împrumut

Politica externa

România și Portugalia vor beneficia de cele mai mari sume din partea Comisiei Europene (CE), prin instrumentul SURE: câte 3 miliarde de euro.

CE a alocat suma de 8,5 miliarde de euro în cadrul celei de a treia tranșe a sprijinului financiar acordat pentru cinci state membre prin intermediul Instrumentului SURE. În cadrul sprijinului financiar acordat astăzi, Belgia a primit 2 miliarde de euro, Ungaria – 200 de milioane, Portugalia – 3 miliarde, România – 3 miliarde, Slovacia – 300 de milioane.

Sprijinul sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase le va permite respectivelor state membre să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice efectuate pentru menținerea locurilor de muncă. Acesta va contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și măsurilor similare ca răspuns la pandemie și destinate inclusiv lucrătorilor independenți.

Cu sprijinul financiar acordat acum, 15 state membre au primit 40 de miliarde de euro în cadrul instrumentului SURE al UE în perioada cuprinsă octombrie – noiembrie. Odată ce se vor aloca toate sumele în cadrul SURE, Belgia va primi 7,8 miliarde de euro, Ungaria – 504 milioane, Portugalia – 5,9 miliarde, România – 4,1 miliarde, Slovacia – 631 milioane.

Noul sprijin financiar este o consecință a celei de a treia emisiuni de obligațiuni cu impact social în cadrul instrumentului UE SURE, supralicitată de 13 ori. Acest lucru s-a reflectat în prețuri avantajoase, ceea ce înseamnă că statele membre vor primi sub formă de împrumuturi mai mult decât vor trebui să ramburseze.

Instrumentul SURE poate furniza sprijin financiar în valoare de până la 100 de miliarde de euro tuturor statelor membre. Până în prezent, Comisia a propus acordarea unui sprijin financiar de 90,3 miliarde pentru 18 state membre. Viitoarele tranșe ale sprijinului vor fi acordate în cursul următoarelor luni, odată încheiate respectivele emisiuni de obligațiuni.

„Prioritatea noastră este de a salva atât vieți omenești, cât și mijloacele de subzistență ale acestora. Le vom oferi astfel sprijin întreprinderilor, ajutându-le să își mențină angajații. 15 state membre beneficiază deja de o astfel de finanțare. În curând și mai multe state vor putea beneficia de această oportunitate”, a spus președintele CE, Ursula von der Leyen (foto).

 „Programul SURE este o dovadă a angajamentului UE de a furniza rapid statelor membre mijloacele financiare de urgență necesare pentru a depăși această criză. Eticheta de „obligațiuni cu impact social” reprezintă o garanție pentru investitori că banii vor fi investiți în proiecte sociale și sustenabile, combinând astfel tranzacțiile financiare cu prioritățile noastre politice”, a declarat comisarul european Johannes Hahn, responsabil cu bugetul și administrația.

„Impactul social al crizei Covid ar fi fost cu mult mai grav în absența unor plase de siguranță puternice ale țărilor europene, în special a programelor de șomaj tehnic. CE sprijină în mod activ aceste sisteme și măsuri similare pentru lucrătorii care desfășoară o activitate independentă, ajutând milioane de cetățeni să depășească această perioadă dificilă”, a menționat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie/

La 24 noiembrie, CE a emis ce a de a treia obligațiune cu impact social în cadrul instrumentului SURE, cu o valoare totală de 8,5 miliarde de euro. Emisiunea a constat într-o singură tranșă, scadentă pentru rambursare în 2035. Această emisiune a suscitat un interes extraordinar pe piețele de capital.

Ea a atras cel mai mare registru de ordine procesate vreodată pentru o emisiune de referință într-o singură tranșă și constituind cea mai mare tranzacție pe 15 ani efectuată de un emitent supranațional.

Condițiile favorabile de preț datorate interesului ridicat al investitorilor sunt transferate direct statelor membre care primesc împrumuturile. Obligațiunile beneficiază de eticheta „cu impact social”, acest cadru oferindu-le investitorilor certitudinea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv cu acest specific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *