Dan Pavel, analist politic: „Eșecul lui Klaus Iohannis”

Politica nationala Slider

 

Dan Pavel, profesor universitar si analist politic renumit a scris pe Facebook despre eșecul PNL la parlamentare:

 
”Eșecul Partidului Național Liberal în alegerile parlamentare din 2020 i se datorează în primul rînd lui Klaus Johannis. Mai sunt și alte cauze, circumstanțe, dar strategia președintelui a fost un dezastru.
De la moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Viorica Dăncilă (octombrie 2019) și pînă în prezent, PNL a fost supus procesului de eroziune. Dacă aveau răbdare un an, dacă o lăsau pe madam Dăncilă să guverneze pînă la capăt, să se lupte cu pandemia (desigur, nimeni nu ar fi prevăzut-o, dar cînd vii la guvernare trebuie să faci față oricărei situații), azi liberalii ar fi obținut singuri peste 50% și nu aveau nevoie de nici o coaliție. Iar PSD ar fi fost sub 10%.
Transformat în comisar al pandemiei, Johannis a îndemnat electoratul să vină la vot. A devenit atît de antipatic și de anticharismatic încît nu și-a dat seama că prin fiecare apariție televizată partidul mai pierdea cîteva zeci de mii de voturi. Mai puțin de o treime din electorat s-a prezentat la urne. Nu atît prezența scăzută la vot trebuie să ne îngrijoreze, cît mai ales faptul că va rezulta cel mai lipsit de reprezentativitate parlament din perioada postcomunistă. Indiferent de formula de coaliție, va fi guvernul cu cea mai mică susținere populară.
S-au evaporat mulțimile care protestau împotriva guvernării PSD. Este mai ușor să manipulezi proteste decît să construiești un electorat stabil, care să aibă încredere în politicile promovate. Un partid serios în România trebuie să aibă cel puțin cinci milioane de alegători pe care să se poate baza constant. Dar de unde să aduni atîția, dacă la guvernare ești ineficient, corupt, promovezi rețelele clientelare, nepotismul, protejatele, protejații, incompetența, afacerile în interes propriu? Pentru PNL și KJ termenul de interes public este un neologism.
Partidul Brătienilor a decăzut și a ajuns pe mîna unui profesor de provincie animat de un complex de inferioritate transformat în complex de grandomanie. De cînd este președinte, din 2014 încoace, nu a reușit nimic important pentru România. Încă un președinte inutil. (Dacă facem un bilanț comparativ al realizărilor monarhilor, de la Alexandru Ioan Cuza la Carol al II-lea și fiul său, Mihai, față de realizările președinților, de la Ceaușescu la Johannis, ce credeți că rezultă?). Iar în plan internațional este prieten cu Donald Trump, la fel precum PSD. În loc să fie președintele tuturor românilor, în ultimii ani nu a făcut decît să incite obsesiv împotriva PSD. În loc să-i lase să moară, i-a resuscitat. Iar acum lumea a votat cu PSD. Nu PSD a cîștigat alegerile, Johannis le-a pierdut. Bîntuit de ură, resentimente, încrîncenare, el nu înțelege că a guverna înseamnă a construi, nu a demola, a uni, nu a dezbina. Este și mare bărbat: i-a fost frică să intre într-o dezbatere electorală directă cu o femeie disperată, în cădere liberă, dar care l-ar fi pus adesea în dificultate. Rareori am văzut jurnaliști autentici, inteligenți, curajoși, care să îi pună întrebări adevărate, grele. La întrebările dificile se face de rîs. La conferințele de presă de după realegere, i se ridică mingi la fileu. Este un prost vorbitor, plicticos, clișeist, lipsit de imaginație și cu o cultură modestă, cine îl încurajează să iasă mereu în public poate să vadă acum efectele excesului de apariții.
Acum, KJ este în situația de a refuza partidului care a cîștigat alegerile dreptul de a forma guvernul, la fel precum Băsescu în 2008, cînd Alianța DA (dintre PNL și PD, partid dispărut) pierdea în fața PSD. Va fi un alt moment antidemocratic, imoral, iar partizanii necondiționați se vor preface că nu îi înțeleg semnificațiile. Instabilitatea pornită atunci nu s-a terminat nici pînă azi. Iar extremiștii au început să scoată capul.”, a scris politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *