USR PLUS aprobă lista miniştrilor pe care îi susţine în Guvernul Cîţu. Dan Barna va fi vicepremier, iar alături de el sunt propuse alte şase nume cunoscute din mediul politic românesc

Politica nationala

Vicepremier va fi Dan Barna. Va fi susţinut Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor, Claudiu Năsui la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Stelian Ion la Ministerul Justiţiei, Cristian Ghinea la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătăţii şi Ciprian Teleman la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, scrie MEDIAFAX.

Dan Barna, care va fi vicepremier este copreşedintele USR PLUS şi deputat de Sibiu la al doilea mandat. În legislatura 2016-2020, Dan Barna a fost vicepreşedinte al comisiei de politică externă şi membru în comisia de afaceri europene din Camera Deputaţilor. În calitate de preşedinte USR a coordonat proiectul Fără Penali. Dan Barna a făcut parte din guvernul tehnocrat în 2016 şi a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Cătălin Drulă, propus la Transporturi, este deputat de Timiş la al doilea mandat. În legislatura 2016-2020 a fost membru în Comisia pentru transporturi şi infrastructură şi preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Cătălin este de profesie inginer software, a studiat în Canada, la University of Toronto, iar după ce a terminat facultatea, a revenit în ţară şi a lucrat pentru diverse proiecte antreprenoriale în domeniul IT.

Este unul dintre fondatorii Asociaţiei Pro Infrastructură, care realizează filmări aeriene ale şantierelor de construcţii şi monitorizează progresul lor. Claudiu Năsui, propus la Economie, este deputat de Bucureşti la al doilea mandat. În primul mandat de deputat a fost membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi a promovat mai multe legi pentru debirocratizare. În 2016, Claudiu a fost consilier al ministrului Finanţelor în guvernul condus de Dacian Cioloş, având experienţă în consultanţă financiară şi în sectorul bancar.

A absolvit Facultatea de finanţe a Universităţii ParisDauphine şi a terminat un Master la universitatea Bocconi, în Italia, tot în domeniul finanţelor. Este fondator al platformei Open Budget, o platformă de transparenţă bugetară. Stelian Ion, propus la Justiţie, este deputat de Constanţa la al doilea mandat. În legislatura 2016-2020 a fost membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, dar şi membru în Comisia specială în care s-au dezbătut legile justiţiei şi codurile penale şi a luptat împotriva modificărilor nocive propuse de PSD.

El a contribuit la redactarea textului care a stat la baza proiectului Fără penali în funcţii publice. A redactat şi iniţiat mai multe propuneri legislative de corectare a legilor justiţiei, dar şi proiectul de înfiinţare a DNA-ului pădurilor. Cristian Ghinea, propus la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este europarlamentar din 2019, este vice-preşedinte al Comisiei de Dezvoltare Regională (REGI), membru în Comisia de Control Bugetat şi Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

În 2016 a fost ales deputat de Bucureşti, după mandatul ca Ministru al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat, perioadă în care a transparentizat contractele cu fonduri europene ale României, o premieră pentru ţara noastră.

Vlad Voiculescu, propus la Ministerul Sănătăţii, a fost ministrul Sănătăţii în Guvernul Cioloş între mai 2016 şi ianuarie 2017, numele său fiind legat de proiecte precum mecanismul electronic de feedback al pacientului, platforma de raportare a lipsei medicamentelor, iniţiative pentru depolitizarea managementului de spital şi demararea pregătirii proiectelor spitalelor regionale.

Este economist, absolvent al Vienna University of Economics and Business Administration, cu peste 10 ani experienţă de lucru internaţională în companii de top. Este, de asemenea, iniţiatorul unor proiecte non-profit, precum Reţeaua, MagiCAMP, MagicHOME şi altele. Ciprian Teleman, propus la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi-a început activitatea profesională ca cercetător ştiinţific la Institutul Geologic al României, unde a lucrat opt ani, urmând apoi o carieră în domeniul consultanţei de management şi al antreprenoriatului.

În ultimii 15 ani a lucrat cu peste 400 de companii antreprenoriale româneşti sau multinaţionale pentru creşterea nivelului de performanţă a echipelor şi implementarea unor sisteme moderne de definire şi măsurare a performanţei. În 2017, după absolvirea unor cursuri cu tema „Digital Strategies for Business“ la Columbia Business School/EMERITUS Institute of Management, a cofondat Max-BA, o platformă de business pentru digitalizarea activităţii financiar-contabile a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *